Web Analytics
PKS i Ministarstvo privrede: U narednom periodu fokus na digitalizaciji - BetaRS

PKS i Ministarstvo privrede: U narednom periodu fokus na digitalizaciji

Ekonomija | 12.01.2024 | access_time 16:00
PKS i Ministarstvo privrede: U narednom periodu fokus na digitalizaciji
Foto: PKS/Boban Ristic

Privredna komora Srbije (PКS) i Ministarstvo privrede Srbije dogovorili su danas nastavak saradnje na podršci razvoju porodičnih kompanija, primeni principa cirkularne ekonomije u kompanijama, snažnijoj digitalizaciji domaćih preduzeća, internacionalizaciji i promociji njihovog poslovanja u 2024. godini.

Na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža i ministra privrede Srbije Slobodana Cvetkovića dogovorena je i saradnja PКS i Ministarstva na programu stručnog usavršavanja iz oblasti korporativnog upravljanja, a u vezi sa Zakonom o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, čija primena počinje u septembru ove godine, navedeno je u saopštenju.

Čadež je istakao da će u fokusu PКS i Ministarstva u narednom periodu biti projekti digitalizacije preduzeća koje omogućava Centar za digitalnu transformaciju (CDT) PКS, a kroz nove tehnološke inovacije namenjene kompanijama kako bi postale konkurentne na međunarodnom tržištu.

"Razgovarali smo i o podršci porodičnim preduzećima u Srbiji imajući u vidu da dolazi do smene generacija u njima i kako da im proces korporativizacije učinimo dostupnijim i omogućimo im određene zakonske olakšice", rekao je Čadež.

Cvetković je istakao da je Privredna komora Srbije jedna od ključnih institucija za sprovođenje privredne politike Vlade Srbije.

"Razgovarali smo o nastavku uspešne saradnje u oblasti digitalizacije i na koji način možemo da podržimo privredne subjekte u usvajanju novih znanja da postanu deo digitalnog sveta", kazao je on.

Dodao je da su percipirali izazove privrede Srbije, tražeći dodatne mogućnosti i kako bi privrednicima mogli da pomognu u tranzicionom periodu, u pogledu digitalizacije, kao i izazova vezanih za globalne promene i nova tržišta.

Na sastanku je bilo reči i o promociji programa podsticanja razvoja preduzetništva, učešću u Programu jedinstvenog tržišta Evropske unije i mogućnostima koje mogu da ostvare srpski privrednici preko Evropske mreže preduzetništva.

Teme