Web Analytics
Sindikat: Zbog hladnoće u halama 'Zastava oružje' radnici masovno obolevaju - BetaRS

Sindikat: Zbog hladnoće u halama 'Zastava oružje' radnici masovno obolevaju

Društvo | 15.01.2024 | access_time 13:40
Sindikat: Zbog hladnoće u halama 'Zastava oružje' radnici masovno obolevaju
Foto: Beta/Miloš Miškov

Samostalni sindikat kragujevačke fabrike "Zastava oružje" ponovo je pozvao Ministarstvo odbrane, Nadzorni odbor i generalnog direktora da uđu u fabričke hale i uvere se u hladnoću, zbog koje radnici "masovno obolevaju i odlaze na bolovanje".

Prošle sedmice, po povratku radnika na posao posle kolektivnog odmora, oglasio se najpre Samostalni sindikat zbog hladnoće na radnim mestima, na šta je rukovodstvo odgovorilo da preduzima mere da se hale greju i tokom noći, a zatim ocenilo i da su saopštenje sindikata - "samopromocija".

"Temperatura u plusu nije donela bolje grejanje za radnike fabrike. Hladnoća se tokom proteklog vikenda uvukla u sve pogone i u većem delu fabrike je oko 10 stepeni i daleko je od minimuma propisanog Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu", upozorio je sindikat u današnjem saopštenju.

Ističe se da se zbog hladnoće radnici masovno obolevaju i odlaze na bolovanje.

Dodaju da veliko odsustvo radnika uzrokuje otežano povezivanje fabričkih procesa u delovima fabrike gde posla ima.

U saopštenju se naglašava da apeli sindikata za sada ne utiču na državne i fabričke zvaničnike da dođu u fabričke pogone i uvere se u to da "kaloriferi izduvavaju hladan vazduh, jer su nizak protok i niska temperatura fluida koji stižu iz Energetike".

Naglašavaju da je otežavajuća okolnost što u tako hladnim pogonima radnici nemaju šta da rade, pa njihovo nekretanje doprinosi još većem utisku hladnoće.

Ističe se da je rukovodstvo fabrike "izgubilo osećaj za stvarnost" i napadima na sindikat "pokušava da obrazloži svoju nesposobnost".

"Rukovodstvo obmanjuje javnost da ima ugovor sa Energetikom (preduzeće za isporuku toplotne energije) i ne daje odgovor zašto nije obezbedilo minimum uslova za rad", piše u saopštenju sindikata.

Teme