Web Analytics
U SAD počinju izbori za predsedničkog kandidata republikanaca, Tramp favorit - BetaRS

U SAD počinju izbori za predsedničkog kandidata republikanaca, Tramp favorit

Svet | Izvor: Beta | 15.01.2024 | access_time 19:05
U SAD počinju izbori za predsedničkog kandidata republikanaca, Tramp favorit
AP Photo/Andrew Harnik

Višemesečni unutarpartijski izbori za predsedničkog kandidata Republikanske stranke na predstojećim izborima u SAD počinju noćas u saveznoj državi Ajova, a ubedljiv favorit za nominaciju je bivši šef države Donald Tramp.

Izbori na kojima će biti određen predsednički kandidat republikanaca počinju u 20.00 po lokalnom vremenu (2.00 po centralnoevropskom) kokusima u Ajovi.

Kokusi (caucuses) su jedna od dve vrste unutarpartijskih izbora u SAD koja podrazumeva serije lokalnih sastanaka širom savezne države, na kojima okupljeni razgovaraju o politici i iskazuju koga bi voleli da vide kao predsedničkog kandidata svoje stranke na izborima 5. novembra.

Glasovi birača na kokusima računaju se jedino ako su oni priustni, odnosno nema mogućnosti glasanja poštom.

Druga vrsta unutarpartijskih izbora su klasični predizbori (primaries) i oni se održavaju u znatno većem broju saveznih država nego kokusi.

Na tim unutarpartijskim izborima, birači dolaze na glasačko mesto i ubacuju listić na izborni dan, a mogu da glasaju i poštom.

I na kokusima i na klasičnim predizborima republikanci biraju delegate za završnu konvenciju stranke u julu u Milvokiju, na kojoj će zvanično biti imenovani njeni kandidati za predsednika i potpredsednika SAD.

Iako Ajova donosi svega 40 republikanskih delegata (1,6 odsto od njihovog ukupnog broja u SAD), ona ima poseban značaj zbog uticaja na dalji tok unutarpartijskih izbora.

Tramp važi za velikog favorita i na večerašnjim kokusima u Ajovi i u trci za predsedničku nominaciju republikanaca.

Najnovije ankete pokazuju da Tramp ima ubedljivu prednost u Ajovi, a da se za drugo mesto bore guverner Floride Ron Desantis i bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli. Tramp može da računa na 48 odsto glasova, Hejli na 20, a Desantis na 16 odsto podrške, dok su svi ostali kandidati ispod 10 odsto.

Ubedljiva pobeda Trampa u Ajovi učvrstila bi njegovu poziciju i status favorita za izlazak na novi megdan aktuelnom šefu države Džozefu Bajdenu iz Demokratske stranke.

U Ajovi su temperature trenutno ekstremno niske zbog hladnog talasa koji je zahvatio Srednji zapad. Hladnoća bi mogla da utiče na izlaznost na kokusima, jer birači moraju lično da se pojave na mestu glasanja.

Kokuse će danas u Ajovi održati i Demokratska stranka, ali će oni biti samo formalnost, pošto će se glasanje obaviti isključivo poštom, a rezultati neće biti poznati do marta. Ti kokusi predstavljaju formalni početak izbora delegata za završnu konvenciju demokrata, u avgustu u Čikagu.

Kod demokrata kokusi neće imati uticaj na predsedničku nominaciju, pošto Bajden nema ozbiljne protivkandidate u stranci, što je pravilo kada aktuelni predsednik države odluči da se bori za drugi mandat.

Jedna od najvećih nedoumica i dalje je da li će Tramp, protiv koga su američke vlasti u 2023. godini podigle četiri optužnice, biti uzdrman u slučaju da u nekom od tih procesa bude osuđen pre izbora.

Dve optužnice se odnose na Trampov pokušaj da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. godine, na kojima je izgubio od Bajdena. U trećem procesu Tramp je optužen za prikrivanje isplate novca porno zvezdi Stormi Denijels, u zamenu za njeno ćutanje o njihovom odnosu, a u četvrtom da je po isteku predsedničkog mandata nezakonito držao poverljiva dokumenta na svom imanju.

Same optužnice Trampa ne sprečavaju da bude kandidat na izborima ni da stupi na dužnost predsednika. Ako bude osuđen u dva procesa koji se vode na nivou saveznih država, moći će da se vrati u Belu kuću. U druga dva procesa, na federalnom nivou, Tramp može da pokuša da pomiluje sebe u slučaju da postane predsednik, ali bi o tome najverovatnije odlučivao Vrhovni sud SAD.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika