Web Analytics
Tramp pobedio u Ajovi na prvim unutarpartijskim izborima za predsedničkog kandidata republikanaca - BetaRS

Tramp pobedio u Ajovi na prvim unutarpartijskim izborima za predsedničkog kandidata republikanaca

Svet | 16.01.2024 | access_time 09:15
Tramp pobedio u Ajovi na prvim unutarpartijskim izborima za predsedničkog kandidata republikanaca
AP Photo/Andrew Harnik

Bivši predsednik SAD Donald Tramp ubedljivo je pobedio na prvim unutarpartijskim izborima za predsedničkog kandidata Republikanske stranke u saveznoj državi Ajovi, učvršćujući tako status velikog favorita desnice za američke predsedničke izbore.

Tramp (77) ostavio je daleko iza sebe glavne rivale guvernera Floride Rona Desantisa i bivšu ambasadorku SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Heljli, sa 51 odsto prikupljenih glasova, prema definitivnim rezultatima juče održanih kokusa u Ajovi.

Time je počela višemesečna unutarpartijska trka za predsedničkog kandidata Republikanske stranke na predstojećim izborima u SAD u novembru.

Tramp se tako približava verovatnom finalnom duelu sa demokratom Džoom Bajdenom.

Guverner Florid Ron Desantis, konzervativac sa šokantnim stavovima o imigraciji ili abortusu je sa 21 odsto glasova, drugi. Bivša ambasadorka pri UN Niki Hejli, jedina žena u unutarpartijskoj trci je treća sa 19 odsto, ali smatra da još nije pobeđena i predviđa da će ostvariti bolje rezultate u drugim državama.

Četvrti sa oko sedam odsto glasova je milijarder Vivek Ramasvami koji je odmah objavio da odustaje od dalje trke i pružio podršku Trampu.

Iako predstavlja manje od jedan odsto stanovništva SAD, savezna država Ajova smatra se važnom za američku političku scenu više od 50 godina jer odatle stiže "prvi ton" u sezoni unutarpartijskih izbora.

Da bivši predsednik SAD nije osvojio očekivanu pobedu u Ajovi postojao bi rizik za njegov imidž nepobedivosti.

Tramp je posle prvih unutapartijskih izbora u obraćanju svojim pristalicama okupljenim u De Mojnu rekao da je "sada vreme da se zemlja ujedini".

Već iduće nedelje nastavljaju se unutarpartijski izbori u državi Nju Hempšir, da bi bili održani u svih 50 država SAD do juna, a u julu se održava republikanska nacionalna konvencija kada se zvanično imenuje stranački kandidat za predsedničke izbore.

Čak je i aktuelni predsedni SAD Džo Bajden priznao u pozivu za donacije da je Tramp "postao jasni favorit druge strane u ovoj fazi".

I Desantis i Hejlijeva su želeli da osvoje drugo mesto u Ajovi, kako bi ubedili donatore i glasače da su upravo oni alternativa Trampu, a guverner Floride je dosta uložio u kampanju u Ajovi, budući da je posetio svih 99 okruga u ovoj saveznoj državi i potrošio milione dolara na reklame.

Ovim rezultatima su Desantis i Helji su ostali u trci za budućeg predsedničkog kandidata, smatraju mediji.

U Ajovi su održani kokusi (caucuses) ili izborni sastanci, koji su jedna od dve vrste unutarpartijskih izbora u SAD, a podrazumeva serije lokalnih sastanaka širom savezne države, na kojima okupljeni razgovaraju o politici i iskazuju koga bi voleli da vide kao predsedničkog kandidata svoje stranke na izborima 5. novembra.

Druga vrsta unutarpartijskih izbora su klasični predizbori (primaries) i oni se održavaju u znatno većem broju saveznih država nego kokusi. Na tim unutarpartijskim izborima, birači dolaze na glasačko mesto i ubacuju listić na izborni dan, a mogu da glasaju i poštom.

I na kokusima i na klasičnim predizborima republikanci biraju delegate za završnu konvenciju stranke u julu u Milvokiju, na kojoj će zvanično biti imenovani njeni kandidati za predsednika i potpredsednika SAD.

Izbori u Ajovi održani su u okolnostima veoma niskih temperatura, bilo je i do minus 30 stepeni, ali su glasači ipak izašli i izjasnili se na više od 1.600 glasačkih mesta.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Atletika

Hronika