Web Analytics
Izložba posvećena vlaškim običajima - BetaRS

Izložba posvećena vlaškim običajima

Izložbe | 16.01.2024 | access_time 11:50
Izložba posvećena vlaškim običajima
Foto: Kineska Medijska Grupa (CMG)

Doktorska umetnička izložba pod nazivom „Slika i priča“ Anđele Đermanović, koja je organizovana na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, približila nam je kroz četiri različita aspekta vlašku magiju i običaje.

"Prvi čine slike kojima pristupam kao magijskom sredstvu. Magijsko sredstvo u onom najelementarnijem smislu, slično poput onog kako su nekada ljudi crtali da bi sebi omogućili bolji život, odnosno više sreće u lovu. Na taj način percipiram i sliku kao elementarno sredstvo koje je meni potrebno za život i sreću", kazala je Đermanović.

Izložba posvećena vlaškim običajima
Foto: Kineska Medijska Grupa (CMG)

Drugi aspekat je video rad koji je produkt etnografskog dokumentarnog filmskog serijala.

"U ovom slučaju, to su umetnički filmovi, ali oni su predstava sveta iz aspekta tradicije i njihove modifikacije. Ona je konglomerat različitih elemenata - od bazičnih tradicionalnih kao što su vlaške daće, pokladno jahanje i slično, do različitih verovanja ali i njihovih modifikacija, kao što su savremeni vašari i savremeni svet koji gradi neke nove tradicije", istakla je Đermanović.

Treći deo izložbe je sam prostor u kojem je počeo Anđelin studentski angažman kada je kao student prodekan sa kolegama pokrenula akciju angažovanja i umrežavanja studenata umetničkih fakulteta.

Nakon sedam godina, FLU Open lab je otvoren za javnost i koriste ga studenti, a Andjelinom izložbom je ponovo otvoren prostor nekadašnjeg kafića FLU.

"Finalni, četvrti deo jesu instalacije koje su događaji. Ovde je predstavljena dekoracija koja prati sliku svadbe, a ona se zbog samog cveća vezuje sa drugim motivom mojih radova a to je sam fenomen kulta smrti", objašnjava Đermanović. 

Umetnica na kraju dodaje da je sve zapravo kombinacija modernog i savremenog i jednog posmatrača koji to na svoj način interpretira.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

Teme