Web Analytics
Stefanović (SSP) za Betu: Evropa neće ćutke gledati na krađu izbora u Srbiji - BetaRS

Stefanović (SSP) za Betu: Evropa neće ćutke gledati na krađu izbora u Srbiji

Politika | 16.01.2024 | access_time 14:05
Stefanović (SSP) za Betu: Evropa neće ćutke gledati na krađu izbora u Srbiji
Foto: Beta/Milan Ilic

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je danas da očekuje da će sutra u Evropskom parlamentu biti izneseni svi elementi izborne krađe u Srbiji i usvojen adekvatni dokument od strane svih poslaničkih grupa.

Stefanović je agenciji Beta kazao da rasprava u Evropskom parlamentu govori da Evropa više neće ćutke gledati na krađu izbora u Srbiji.

"Svaka rasprava ili rezolucija Evropskog parlamenta ima politički uticaj. Sve izvršne vlasti u Evropi znaju šta se desilo na izborima u Srbiji, a rasprava u Evropskom parlamentu biće važan korak u rešavanju post izborne krize, nastale nakon prekrajanja izborne volje građana", ocenio je on.

Na pitanje šta podrazumeva pod rešenjem krize, Stefanović je kazao da su Srbiji neophodni normalni izborni uslovi.

"Da bi izbori u Srbiji bili slobodni i regularni, potrebno je pre svega da se očisti birački spisak od fantomskih birača, da se otvori RTS i zaustavi pritisak na birače. Da bi se to ostvarilo neophodan je pritisak građana na mirnim protestima i reakcije iz demokratskog sveta", rekao je potpredsednik SSP.

Prema njegovim rečima, moguće je sprovesti neophodne promene do sledećih izbora, koji se očekuju na proleće.

"To zavisi od nas, jer niko sa strane nama neće doneti slobodu i zaustavljanje krađe i nasilja. Ali, sa druge strane je veoma važno da svet vidi šta radi autokrata u Srbiji i da se ta situacija pretoči u institucionalni pritisak na vlast, a ne na građane i državu. Srbija ne sme da ispašta zbog loše vlasti", naglasio je Stefanović.

Upitan koliko je realno da Aleksandar Vučić prihvati ravnopravne izborne uslove za sve učesnike, Stefanović je rekao da je izborna krađa sada otkrivena i da građani neće dozvoliti da Srbija sklizne u potpunu diktaturu.

"Naši građani žele slobodu i borićemo se zajedno da do nje dođemo", kazao je.

Na pitanje da li će Evropa prihvatiti diktaturu u Srbiji, Stefanović je rekao da su "laži aktuelne vlasti prema sopstvenim građanima i međunarodnim činiocima sada potpuno ogoljene".

"Pozicija i kredibilitet Vučićeve vlasti na međunarodnom planu su značajno okrnjeni. Bez obzira što još nemamo završni izveštaj OEBS, niko više u Evropi ne misli da su izbori u Srbiji bili slobodni i regularni", istakao je Stefanović.

Evropski poslanici će, u sredu 17. januara, na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta raspravljati o situaciji u Srbiji posle izbora.

Poslanici su odlučili da se rezolucija o izborima u Srbiji nađe na dnevnom redu plenarne sednice parlamenta u februaru, nakon objavljivanja konačnog izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o neregularnostima u izbornom procesu.

Teme