Web Analytics
Prioritet nove čelnice SMO sistemi za rano upozoravanje na nepogode - BetaRS

Prioritet nove čelnice SMO sistemi za rano upozoravanje na nepogode

Klimatske promene | 16.01.2024 | access_time 14:55
Prioritet nove čelnice SMO sistemi za rano upozoravanje na nepogode
Martial Trezzini/Keystone via AP

Andrea Seleste Saulo, nakon što je postala prva žena na čelu meteorološke agencije Ujedinjenih nacija, izjavila je da je ključni prioritet njene administracije jačanje sistema za rano upozoravanje na ekstremne vremenske prilike.

Nova generalna sekretarka Svetske meteorloške organizacije (SMO) koja dolazi iz Argentine izjavila je da će agencija poboljšati dostupnost podataka o vremenskim uslovima i učiniti da pravovremene informacije koje mogu da naprave razliku između života i smrti budu dostupne svima.

"Prilagođavanje klimatskim promenama nije izbor, već suštinska neophodnost", izjavila je Saulo tokom uvodnog obraćanja nakon izbora na novu funkciju.

Sistemi za rano upozoravanje na prirodne katastrofe mogu u realnom vremenu da predvide vremenske pojave, tako da stanovnici potencijalno ugroženog područja mogu da se prirpreme na poplave, toplotne talase, ili tropske oluje.

Kako su prirodne katastrofe postale sve jače i češće zbog klimatskoj promena koje je izazvao ljudski faktor, potreba za sistemima za rano upozoravanje se naglo povećala.

Međutim, samo pola od svih država na svetu ima adekvatne sisteme za rano upozorenje na nepogode, koje su uzrok hiljada smrti.

UN su 2022. godine pokrenule projekat kojim žele da u roku od pet godina postignu da svaka osoba bude u domenu sistema za rano upozorenje da nailaze vremenske neprilike.

"Radimo na izgradnji otpornih zajednica, posebno onih koje se nalaze u najugroženijim regionima, na izgradnji zajednica koje će biti sposobne da se odupru klimatskim katastrofama i da se oporave nakon njih", izjavila je Saulo koja je funkciju generalne sekretarke preuzela početkom januara.

Naučnica za klimu na Institutu Grantem na Imperijal koledžu u Londonu Friderika Oto izjavila je da javnost ne razume ekstremne vremenske prilike na globalnom nivou zbog nedovljnog finansiranja meteoroloških stanica i naučnih istraživanja.

"Saulo koja dolazi iz Argentine biće veoma svesna činjenice da je globalni jug najviše pogođen klimatskim promenama. Rešavanjem nedostataka u nauci, omogućavanjem zemljama globalnog juga da beleže i razmenjuje podatke SMO može da pomogne ugroženim zajednicama da se pripreme za život na toplijoj i surovoj planeti", izjavila je Oto.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene