Web Analytics
Slatkovodni puževi u južnoj Kini posle više od 100 godina - BetaRS

Slatkovodni puževi u južnoj Kini posle više od 100 godina

Zabava | 16.01.2024 | access_time 15:55
Slatkovodni puževi u južnoj Kini posle više od 100 godina
Foto: Xinhua

Grupa međunarodnih naučnika ponovo je otkrila slatkovodnog puža kitnjaka endemskog za Kinu koga nije bilo više od 100 godina, piše Sinhua.

Za otkriće su zajednički zaslužni istraživači iz institucija, uključujući Muzej prirode u Berlinu, u Nemačkoj, i kineski univerzitet u Pekingu, navodi se u najnovijem izdanju biološkog istraživačkog časopisa Prosidings (Proceedings ) Kraljevskog društva za biološke nauke, prenosi Sinhua.

Puž, poznat kao Helicostoa, pronađen je na rečnim krečnjacima u južnoj kineskoj autonomnoj oblasti Guangsi Džuang. Prema rečima Džang Leđija, istraživača iz Muzeja prirode, Helicostoa je jedinstvena slatkovodna vrsta nepokretnog puža koji se može držati kamenih površina poput kamenica. Prvi put su ga uočili francuski naučnici pre više od 100 godina i nikada više nije sakupljen.

Nakon što su uporedili novootkrivenu vrstu Helicostoa sa prethodnim primercima na osnovu molekularnih sistematskih, morfoloških i anatomskih studija, istraživači su novu vrstu nazvali Helicostoa liuae da bi je razlikovali od bivše Helicostoa sinensis.

Istraživači su otkrili da je samo odrasla ženka nepokretna, što rezultira otvorom na telesnom vijuganju koji obavlja uloge originalnog otvora, kao što su hranjenje, izlučivanje i parenje. U poređenju s tim, mužjak je pokretan, sa normalnim otvorom.

Džang, koji je predvodio istraživački tim, rekao je za Sinhuu da veruju da je nepokretljivost (sesilnost) ženke helicostoa-e rezultat adaptivne evolucije gastropoda na okruženje u brzacima, a sekundarni otvor i seksualni dimorfizam su evolucione inovacije za savladavanje izazova opstanka i reprodukcije.

"Helicostoa je dobar primer za dubinsko proučavanje adaptivne evolucije i evolucionih inovacija", rekao je on, napominjući da su staništa vrste blizu urbanih područja i hidroelektrana, tako da će za tu vrstu biti potrebna zaštita.

Teme