Web Analytics
Njujork tajms: Hamasovi tuneli u Gazi duži nego što se mislilo - BetaRS

Njujork tajms: Hamasovi tuneli u Gazi duži nego što se mislilo

Svet | Izvor: Beta | 16.01.2024 | access_time 18:50
Njujork tajms: Hamasovi tuneli u Gazi duži nego što se mislilo
Dužina Hamasovih tunela u Pojasu Gaze je između 560 i 700 kilometara, što je više nego što se procenjivalo u Izraelu pre najnovijeg rata protiv te palestinske islamističke organizacije, piše danas Njujork tajms.

Do decembra je bezbednosni establišment verovao da su tuneli dugački oko 400 kilometara.

Izraelski visoki obaveštajni zvaničnici izjavili su za američki list da su po najnovijim procenama, zasnovanim na onom što je otkriveno tokom rata, tuneli duži, te da imaju gotovo 5.700 ulaza u podzemnu mrežu.

Njujork tajms piše da su i izraelski političari i vojni zvaničnici,uključujući i američke, bili iznenađeni obimom i dubinom mreže tunela, imajući u vidu da je uzak Pojas Gaze dugačak svega 40 kilometra.

Jedan dokument iz 2022. godine pokazuje da je Hamas uložio samo u izgradnju vrata tunela i iskopavanje u području Kan Junisa, na jugu Gaze, milione dolara. Taj tunel je dugačak 160 kilometara.

Ekspertkinja za rat u tunelima Dafna Ričmond-Barak (Daphne Richemont-Barak) izjavila je za Njujork tajms da Izrael mora uništiti tunele ako želi da uništi Hamas.

Kako se navodi postoje dve vrste tunela, jedni služe kao štabovi Hamasa i dublje su pod zemljom, a drugi za pripadnike organizacije.

Prva vrsta tunela je takođe napravljena da lideri Hamasa u njima ostanu dugo.

Izralski vojnici su uspeli da lociraju kuće u Pojasu Gaze u kojima su ulazi tunela da bi mogli da ih unište.

Njujork tajms navodi da dužina tunela nije nezavisno potvrđena, te da se procene izraelskih zvaničnika razlikuju jer su zasnovane na različitim obaveštajnim podacima.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika