Web Analytics
Palestinci se bore u razorenim područjima Gaze - BetaRS

Palestinci se bore u razorenim područjima Gaze

Svet | Izvor: Beta-AP | 16.01.2024 | access_time 23:45
Palestinci se bore u razorenim područjima Gaze
Palestinski borci su se sukobljavali s izraelskim snagama u razrenoj severnoj Gazi u utorak i ispalili salvu raketa s juga u demonstraciji sile posle više od 100 dana masivne izraelske kampanje iz vazduha i s kopna protiv ze male priobalne palestinske enklave.

Borbe na severu, koji su bili prva meta izraelske ofanzive i gde su čitava naselja do temelja razorena, pokazale su koliko je Izrael još daleko od postizanja svojih ciljeva - uništenje Hamasa i vraćanja mnoštva talaca zarobljenih u napadu 7. oktobra koji je izazvao rat.

Humanitarna kriza u Gazi se pogoršava, jer je 85% od 2,3 miliona Palestinaca na toj teritoriji napustilo svoje domove, a agencije UN upozoravaju na masovnu glad i bolesti. Konflikt preti da se proširi pošto su širom regiona SAD i Izrael razmenili napade s grupama koje podržava Iran.

U Gazi izraelska vojska je saopštila da su njene snage locirale oko 100 raketnih instalacija i 60 raketa spremnih za upotrebu u oblasti Beit Lahiia, grada na severnoj ivici te teritorije. Izraelske snage ubile su desetine palestinskih braca tokom te operacije, saopštila je Vojska.

Stanovnici do kojih je AP došao telefonom u utorak su opisali najteže borbe poslednjih nedelja u gradu Gazi.

"Bombardovanje nikada nije prestalo", rekao je Faris Abu Abas koji živi u naselju Tel al-Hava. "Otpor je ovde i nije prestao", dodao je on.

Ajub Sad koji živi u blizini bolnice Šifa u centru grada, rekao je da je tokom noći i utorka čuo razmenu vatre i granate i da je video mrtve i ranjene ljude koje dovoze u bolnicu na kolicima.

Posle nedelja teških borbi širom severne Gaze, izraelski zvaničnici su početkom godine rekli da smanjuju operacije. Fokus se pomerio na južni grad Kan Junis i izgrađene izbegličke kampove u centralnoj Gazi koji datiraju iz rata 1948. u vreme stvaranja Izraela.

Ali i tamo su naišli na jak otpor. Vojska je saopštila da je u utorak na Izrael ispaljeno najmanje 25 raketa, a šteta je velika od jednog od najjačih bombardovanja za više od nedelju dana. Izraelska televizija Kanal 12 saopštila je da su rakete lansirane iz kampa Bureidž u centralnoj Gazi.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je u utorak da su tela 158 ljudi ubijenih u izraelskim napadima preneta u bolnice u poslednja 24 sata, čime je ukupan broj poginulih u ratu porastao na 24.285. Ministarstvo ne pravi razliku između smrti civila i boraca, ali kaže da su oko dve trećine ubijenih bile žene i deca.

Visoki zvaničnici UN-a upozorili su u ponedeljak da se Gaza suočava sa široko rasprostranjenom glađu i bolešću ako se ne dozvoli veća pomoć. Iako nisu direktno krivili Izrael, rekli su da je isporuka pomoći otežana otvaranjem premalo graničnih prelaza, sporim procesom provere i nastavkom borbama na celoj teritoriji što je sve u velikoj meri pod kontrolom Izraela.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da agencije UN i njihovi partneri "ne mogu efikasno da isporučuju humanitarnu pomoć dok je Gaza pod tako teškim, rasprostranjenim i nemilosrdnim bombardovanjem". Najmanje 152 pripadnika osoblja UN je poginulo u Gazi od početka rata.

Izraelski zvaničnici kažu da nisu postavili ograničenja za humanitarnu pomoć i pozvali su UN da obezbede više radnika i kamiona kako bi se ubrzala isporuka.

Izrael je potpuno zatvorio Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra i popustio je samo pod pritiskom SAD koje su, kao i UN, nastavile da pritiskuju Izrael da olakša priliv pomoći.

Izrael krivi Hamas za visok broj poginulih civila jer se bori u gustim stambenim područjima. Izrael kaže da su njegove snage ubile oko 8.000 palestinskih boraca za šta nije dao dokaze, i da je samo 190 njegovih vojnika poginulo u ofanzivi na Gazu.

Teme