Web Analytics
ProGlas: Još nije dostupan broj Službenog glasnika sa Ukupnim rezultatima beogradskih izbora - BetaRS

ProGlas: Još nije dostupan broj Službenog glasnika sa Ukupnim rezultatima beogradskih izbora

Politika | 17.01.2024 | access_time 16:05
ProGlas: Još nije dostupan broj Službenog glasnika sa Ukupnim rezultatima beogradskih izbora
Foto: Milan Ilić

Inicijativa ProGlas saopštila je da sutra ističe rok od 15 dana za predaju zahteva Ustavnom sudu za poništavanje beogradskih izbora, koji teče od dana objavljivanja Ukupnog izveštaja o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda u Službenom glasniku grada Beograda.

ProGlas navodi da su građani bili uskraćeni za mogućnost da se o početku roka obaveste na regularan način, jer prvi broj Službenog glasnika grada Beograda za 2024. godinu, sa datumom 3. januar, još nije javno dostupan ni u papirnoj, ni u elektronskoj formi.

"To je tim čudnije što je broj 2, koji je objavljen 5. januara, uredno postavljen na sajt ovog glasila. Reč je, otuda, o perfidnom pokušaju da pomenuti zakonski rok neprimetno istekne, a sa njim i pravo građana da od Ustavnog suda zatraže poništavanje izbora zbog dokazanih sistemskih nepravilnosti koje su imale odlučujući uticaj na rezultate u gradu Beogradu", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je "taj pokušaj osujećen, pa će zahtev za poništavanje izbora ipak biti predat u zakonskom roku".

ProGlas je ukazao i je samo odgovarajuća odluka Ustavnog suda "garant da će neki novi izbori, na lokalnom i drugim nivoima, biti održani u skladu sa preporukama i izveštajima ODIHR-a, to jest kao istinski slobodni i pošteni izbori".

"Svaki drugi scenario predstavljao bi pokušaj prikrivanja učinjenih nezakonitosti i naknadnu legitimizaciju duboko nelegalnog i nelegitimnog izbornog postupka od 17. decembra", navodi ProGlas.

Teme