Web Analytics
Ministarka Handanović: Do aprila puštanje u probni rad postrojenja za odsumporavanje u TENT A - BetaRS

Ministarka Handanović: Do aprila puštanje u probni rad postrojenja za odsumporavanje u TENT A

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 18.01.2024 | access_time 12:30
Ministarka Handanović: Do aprila puštanje u probni rad postrojenja za odsumporavanje u TENT A
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović najavila je danas da je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT) A u završnoj fazi izgradnje i da će biti pušteno u probni rad do početka aprila ove godine.

"Izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT-u A je jedan od najvažnijih ekoloških projekata u našoj zemlji čime će se obezbediti čistiji vazduh za građane Obrenovca i okoline kao i smanjenje emisije sumpor dioksida za oko 10 puta. Očekujemo da ćemo do aprila ove godine pustiti u probni rad ovo postrojenje koje će doprineti zdravijoj životnoj sredini, produžetku radnog veka elektrane i usaglašavanju sa graničnim vrednostima Evropske unije", rekla je Đedović Handanović, objavilo je ministarstvo.

Ona je precizirala da se sistem za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A gradi na četiri bloka, od A3 do A6, kao i postrojenje za pripremu krečnjaka i proizvodnju gipsa, kao nusproizvoda koji se može koristiti u građevinskoj industriji.

"Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, postrojenje za odsumporavanje omogućava ne samo smanjenje uticaja štetnih gasova na životnu sredinu i zdravlje ljudi, već i mogućnost da se od otpada proizvodi gips kao nusproizvod koji se koristi u građevinskoj industriji. Time pokazujemo da EPS može da ima značajnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji u našoj zemlji", kazala je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, ove nedelje su, prilikom testiranja postrojenja, iz otpada u TENT A proizvedene prve količine gipsa i transportovane do silosa, a blokovi A5 i A6 nisu ispuštali uobičajeni tamni dim, što smatra da je prvi pokazatelj značaja ovog postrojenja.

"Narednih sedmica će se nastaviti završni radovi i probna testiranja na blokovima A3 i A4 kako bismo uskoro imali funkcionalno i kompletno završeno postrojenje", rekla je ona.

Ministarka je ukazala da je završetak ovog projekta važan za dalju bilateralnu saradnju Srbije i Japana u oblasti energetike.

"Projekat odsumporavanja u TENT A realizuje se uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) dok je japanska kompanija Micubiši (Mitsubishi Hitachi Power Systems) glavni izvođač radova. Uspešan završetak ovog projekta predstavlja dobru osnovu za buduću saradnju sa japanskim partnerima koji su iskazali veliko interesovanje, i o čemu smo detaljnije razgovarali prošle godine u Tokiju, za izgradnju reverzibilne hidroelektrane 'Bistrica' koja je jedan od najvažnijih projekata u energetici", rekla je Đedović Handanović.

Dodala je i da veliki broj domaćih kompanija učestvuje u izgradnji postrojenja za odsumporavanje čime stiču znanje, iskustvo i reference na projektu od velikog značaja za energetski sektor i zaštitu životne sredine u Srbiji.

Ministarka je istakla da Srbija ima ambiciozne ciljeve u procesu dekarbonizacije energetskog sektora i da su potrebne nove investicije u energetsku infrastrukturu i zaštitu životne sredine, kako bi se obezbedili novi kapaciteti za proizvodnju zelene energije, ali i modernizovale postojeće termoelektrane, u skladu sa najvišim ekološkim standardima.

"Osim izgradnje postrojenja za odsumporavanje u TENT A, u toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B. Fizička realizacija projekta premašila je 60 odsto, a završetkom postojenja emisije sumpor-dioksida će se smanjiti za oko 20 puta. Takođe, blokovi B1 i B2 u Kostolcu već su dobili postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova", rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je zaključila da energetska tranzicija podrazumeva i da se pored uvođenja novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, uvaže najviši ekološki standardi u domaćim termokapacitetima koji će i dalje biti važan stub u energetskom miksu.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori