Web Analytics
UN: Izraelske snage uhapsile hiljade muškaraca u Gazi i zlostavljale ih - BetaRS

UN: Izraelske snage uhapsile hiljade muškaraca u Gazi i zlostavljale ih

Svet | Izvor: Beta-AFP | 19.01.2024 | access_time 17:10
UN: Izraelske snage uhapsile hiljade muškaraca u Gazi i zlostavljale ih
Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava saopštila je danas da su izraelske snage uhapsile hiljade muškaraca u Pojasu Gaze od početka rata protiv Hamasa, i da su ih često zlostavljale.

Neki od zatvorenika tvrde da su im izraelske trupe stavljale poveze preko očiju, tukli ih i na kraju pustili na slobodu - samo u pelenama, izjavio je Ađit Sunghej (Ajit Sunghay) na redovnom brifingu UN u Ženevi.

Izraelska vojska je povodom tih tvrdnji izjavila za Frans pres da se sa zatvorenicima postupalo "u skladu s međunarodnim pravom".

Sunghej koji je govorio putem video linka iz Rafe na jugu palestinske teritorije, rekao je da su uhapšeni muškarci držani u "užasnim uslovima" na nepoznatim lokacijama 30 do 55 dana.

"Oni su rekli da su ih tukli, ponižavali i podvrgli zlostavljanju koje se može graničiti sa mučenjem. Rekli su i da su dugo držani s povezima na očima, ponekad danima", saopštio je on i dodao da je jedan čovek rekao da mu je dozvoljeno da se istušira samo jednom za 55 dana pritvora.

Ta svedočenja se poklapaju s informacijama koje je prikupio Visoki komesarijat UN za ljudska prava o privođenju velikog broja Palestinaca.

Sunghej nije mogao da kaže koliko je ljudi privedeno, ali je rekao da veruje da se radi o hiljadama.

On tvrdi da Izrael mora obezbediti da se sa svima postupa u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava i humanitarnog prava.

Izraelska vojska je navela da su pritvoreni bili osumnjičemi za terorističke ativnosti.

"Pojedinici koji ne učestvuju u terorističkim ativnostima se puštaju", rekla je vojska i dodala da je često neophodno da osumnjičeni teroristi predaju svoju odeću da bi se proverilo da ne kriju eksplozivne prsluke i drugo oružje, a da im se ona vraća kad je to moguće.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika