Web Analytics
Platforma za spas obrazovanja: Nagomilani problemi u prosveti, potrebna jasna strategija - BetaRS

Platforma za spas obrazovanja: Nagomilani problemi u prosveti, potrebna jasna strategija

Hronika | 20.01.2024 | access_time 12:50
Platforma za spas obrazovanja: Nagomilani problemi u prosveti, potrebna jasna strategija
Foto: Beta/Miloš Miškov

Platforma za spas obrazovanja u Srbiji ocenila je danas da je situacija sa prosvetom takva da su problemi nagomilani i da Vlada mora da preuzme punu odgovornost za popravljanje tog veoma važnog pitanja za društvo i budućnost nacije.

"Izražavajući svoju zabrinutost za sadašnju situaciju, želimo da učestvujemo u delu odgovornosti za rešavanje nagomilanih problema. Smatramo da se bez aktivnog učešća i pomoći države stanje ne može popraviti", naveli su osnivači platforme - više dekana Univerziteta u Beogradu i reprezentativni sindikati u obrazovanju.

Kako je navedno, država mora da preuzme odgovornost za obrazovanje, kao delatnost od prioritetnog javnog značaja nacije i društva, što podrazumeva donošenje nove, jasne i ostvarive strategije obrazovanja u čijoj izradi je neophodno aktivno učešće svih činioca, koji realizuju obrazovne procese u Srbiji.

Takođe je neophodno vraćanje dostojanstva i ugleda nastavničkoj profesiji, animiranje učenika za upis na nastavničke fakultete, kroz stipendije i podsticaje za upis najboljih kandidata, kao afirmacija i promovisanje nastavničkog zanimanja u medijima.

Platformu za spas obrazovanja u Srbiji osnovali su dekani Univerziteta u Beogradu: Filološkog fakulteta, Hemijskog, Filozofskog, Matematičkog, Geografskog, Bilološkog, Fakulteta za fizičku hemiju, Fizičkog fakulteta Beograd, kao i Društvo direktora škola Srbije i reprezentativni sindikati u obrazovanju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Teme