Web Analytics
Japan postao peta zemlja koja je spustila svemirski brod na Mesec - BetaRS

Japan postao peta zemlja koja je spustila svemirski brod na Mesec

Tehnologija | Izvor: Beta-AP | 20.01.2024 | access_time 20:10
Japan postao peta zemlja koja je spustila svemirski brod na Mesec
Japan je postao peta zemlja u istoriji čija je letelica stigla na Mesec - jedna od njenih letelica bez posade uspešno je meko sletela na njegovu površinu u subotu.

Međutim, svemirski zvaničnici su rekli da im je potrebno više vremena da analiziraju da li je "Smart Lender" (SLIM) za istraživanje Meseca postigao svoj prioritet u misiji - precizno sletanje. Takođe su rekli da solarni panel letelice nije uspeo da proizvede energiju, što bi moglo da skrati njegovu aktivnost na Mesecu.

Stručnjaci veruju da su mali roveri SLIM-a - minijaturna vozila, krenuli kako je planirano i da se podaci prenose nazad na Zemlju, rekao je Hitoši Kuninaka, šef Instituta za svemir i astronautičke nauke, jedinice Japanske svemirske agencije.

Japan po dolasku na Mesec prati Sjedinjene Države, Sovjetski Savez, Kinu i Indiju.

SLIM, koji je imao za cilj da sleti na veoma malu "metu", lagana je svemirska letelica veličine putničkog vozila. Dok je većina prethodnih sondi imala zone za sletanje prečnika oko 10 kilometara, SLIM je ciljao na metu od samo 100 metara.

Sletanje takve preciznosti bilo bi prvo u svetu i predstavljalo bi ključnu tehnologiju za održiv, dugoročan i precizan sistem svemirskih sondi, rekao je Hiroši Jamakava, predsednik Japanske agencije za istraživanje svemira ili JAKSA.

Projekat je plod dvodecenijskog rada na preciznoj tehnologiji kompanije JAKSA.

Svemirska letelica je testirala tehnologiju kako bi omogućila misije na Mesecu da slete "tamo gde želimo, a ne tamo gde je lako sleteti", kaže JAKSA.

Letelica bi trebalo da traži tragove o poreklu Meseca, uključujući analizu minerala specijalnom kamerom.

Cilj SLIM-a koji ima pet nogu, trebalo je da sleti u blizini kratera Šioli, kod regiona prekrivenog vulkanskim stenama.

SLIM je lansiran raketom "Mitsubishi Heavy" H2A u septembru. U početku je kružio oko Zemljea, a ušao u lunarnu orbitu 25. decembra.

Japan se nada da će povratiti poverenje u svoju svemirsku tehnologiju nakon brojnih neuspeha. Svemirska letelica koju je dizajnirala japanska kompanija srušila se tokom pokušaja sletanja na Mesec u aprilu, a nova raketa-nosač nije uspela u debitantskom lansiranju u martu.

JAKSA ima reputaciju sa teškim sletanjima. Njena svemirska letelica "Hajabusa2", lansirana 2014. godine, dva puta je sletela na asteroid "Rjugu"dugačak svega 900 metara, prikupljajući uzorke koji su vraćeni na Zemlju.

Uspešno sletanje SLIM-a podiglo bi ugled Japana u globalnoj trci svemirskih tehnologija.

Takeši Cučija, profesor aeronautike na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Tokiju, rekao je da je važno potvrditi tačnost sletanja na ciljano područje.

"Neophodno je pokazati svetu da Japan ima odgovarajuću tehnologiju kako bi mogao na pravi način da potvrdi mesto Japana u razvoju letova na Mesec", rekao je on. Mesec je važan iz perspektive istraživanja resursa, a može se koristiti i kao baza za odlazak na druge planete, poput Marsa, rekao je on.

SLIM je doneo dve male autonomne sonde - vozila za lunarne izlete LEV-1 i LEV-2, za koje se veruje da su izašle neposredno pre sletanja.

LEV-1, opremljen antenom i kamerom, ima zadatak da snimi SLIM-ovo sletanje. LEV-2, je vozilo u obliku lopte opremljen s dve kamere koje je razvila JAKSA zajedno sa "Sonijem", proizvođačem igračaka "Tomijem" i Univerzitetom Došiša.

Teme