Web Analytics
Lajčak: Treba iskoristiti politički zamah u proširenju EU - BetaRS

Lajčak: Treba iskoristiti politički zamah u proširenju EU

Politika | 22.01.2024 | access_time 09:00
Lajčak: Treba iskoristiti politički zamah u proširenju EU
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je da treba iskoristiti politički zamah u proširenju EU.

Lajčak je u sumiranju prethodne nedelje objavio sinoć na Fejsbuku da je protekle nedelje bio u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu u okviru koga je, na tradicionalnom dijalogu o zapadnobalkanskoj diplomatiji bio komoderator kada su razmatrana očekivanja i prioriteti u regionu i EU u odnosu na proširenje.

"Kao komoderator podelio sam zapažanje da postoji znatan entuzijazam istočnih partnera, ali i skepticizam iz Zapadnog Balkana. Trenutni zamah u proširenju je stvaran ali, kao što dobro znamo u politici, to ne traje zauvek. Prema tome, ključno pitanje sada je da li ćemo moći da pretvorimo taj zamah u novi kvalitet proširenja ili će on biti izgubljen zauvek", napisao je Lajčak.

On je rekao da je kao i uvek Davos pokazao kao neprocenjiva platforma za povezivanje sa prijateljima, kolegama, partnerima iz regiona i šire.

"Naši razgovori su obuhvatili ceo spektar važnih događaja koji se očekuju ove godine, unutar Zapadnog Balkana kao i na globalnoj sceni", rekao je Lajčak.

On je naveo da je sada vreme da se u potpunosti ponovo usmeri na sledeće korake u dijalogu.

Ocenio je da godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma, održan protekle nedelje u Davasu, gde je ovaj put u fokusu bila obnova poverenja označava početak diplomatske godine, okupljajući lidere iz vlada, biznisa i civilnog društva širom sveta, kako bi se uključili u raspravu "o najhitnijim izazovima sa kojima se sva društva suočavaju".

Teme