Web Analytics
Borel: Izrael ne može da izgradi mir samo vojnim putem - BetaRS

Borel: Izrael ne može da izgradi mir samo vojnim putem

Svet | 22.01.2024 | access_time 10:40
Borel: Izrael ne može da izgradi mir samo vojnim putem
AP Photo/Virginia Mayo

Izrael ne može da izgradi mir samo vojnim putem, rekao je danas u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel insisistirajući na rešenju "o dve države", pred odvojeni susret sa izraelskim i palestinskim šefovima diplomatije.

Ministri spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorice danas će se odvojeno sastati sa izraelskim šefom diplomatije Izarelom Kacom i šefom diplomatije Palestinske uprave Rijadom al Malikijem.

"Ono što želimo je izgradnja rešenja sa dve države. Pričajmo o tome", rekao je Borel u obraćanju novinarima.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo je potvrdio protivljenje "palestinskom suverenitetu".

Borel se pitao o kakvim drugim rešenjima misle Izraelci - da li se radi o tome da "učine da svi Palestinci odu" ili da "ih ubiju".

On je rekao da je predstavio ministrima 27 zemalja EU "globalni pristup" za postizane trajnog mira u tom sukobu.

Ministri će tokom radnog ručka razgovorati i sa kolegama iz Egipta Samehom Šukrijem, Saudijske Arabije Fajsalom ben Farhanom, Jordana Ajmanom Safadijem, kao i sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abulom Geitom.

To su predstavinici zemalja i organizacija koje bi mogle posle rata da odigraju važne uloge, kako je rečeno, i ekonomske i političke.

Zemlje EU zabrinute su zbog broja civilnih žrtava od kada je Izrael počeo svoje napade na Hamas posle upada militanata Hamasa 7. oktobra na izraelsku teritoriju. EU je više puta pozvala na humanitarno primirje. Ali, vrlo podeljene zemlje unutar EU do sada nisu uspele da idu dalje od toga i da se slože oko poziva na prekid vatre, kome se neke članice, kao što je Nemačka, protive ističući pravo Izraela na odbranu.

Rat u kome je razoren Pojas Gaze gde je raseljeno više od 80 odsto stanovništva pokrenut je napadom Hamasa 7. oktobra 2023, na jug Izraela kada je ubijeno 1.140 ljudi, prema podacima Frans presa iz zvaničnih izvora.

Kao odgovor na to Izrael je zapretio da će uništiti Hamas koji je na vlasti u pojasu Gaze od 2007. godine. Prema ministarstvu zdravlja Hamasa 25.105 ljudi ubijeno je u izraelskim vojnim operacijama na palestinskoj teritoriji od početka rata.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika