Web Analytics
Lopandić: Zbog političke krize u zemlji Vučić stavio u fokus ekonomske teme - BetaRS

Lopandić: Zbog političke krize u zemlji Vučić stavio u fokus ekonomske teme

Politika | 23.01.2024 | access_time 08:40
Lopandić: Zbog političke krize u zemlji Vučić stavio u fokus ekonomske teme
Foto: Beta/Miloš Miškov

Potpredsedniik stranke Srbija centar Duško Lopandić izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić promenio narativ u odnosu na Evropu jer nije učestvovao na samitu EU-Zapadni Balkan u decembru, ali trenutno ipak boravi u Skoplju na sastanku EU o Planu rasta za Zapadni Balkan.

"Imajući u vidu političku krizu u Srbiji, Vučić je okrenuo na ekonomske teme i sada priča o ekonomiji. Mi imamo stalnu šizofreniju u porukama vlasti. Postoji sistemska kampanja koja traje pet godina - antizapadna kampanja, a sa druge strane, kada se priča o ekonomiji kažu da ne možemo bez EU", rekao je Lopandić za N1.

On je istakao da Vučić pokušava da skrene fokus sa pitanja neregularnosti izbora u Srbiji "koje je ključno pitanje za našu zemlju jer nema demokratije i napretka bez poštenih izbora".

"Naša vlast će imati ovo pitanje na svojim leđima sve vreme dok se ono ne reši. Mora da se vidi kako može ovo da se reši, imajući u vidu da sve institucije kojima se opozicija obratila, su se pravile mrtvim", rekao je Lopandić.

On je istakao da su oštre reakcije iz Evrope po pitanju izborne krađe i neregularnosti očekivane.

"Neprimereno je da jedna zemlja dođe u ovakvu situaciju i to zemlja koja je kandidat za članstvo u EU. Dugo smo na evropskom putu, a istovremeno gazimo osnovna demokratska prava građana zemlje. Ne može delimično da se radi, samo na tehničkim ili ekonomskim pitanjima, a da se na pitanju demokratije ne radi, to je sve jedan paket", kaže Lopandić.

Povodom inicijative Otvoreni Balkan o kojoj lideri Zapadnog Balkana govore u Skoplju Lopandić je naveo da nastavak tog projekta zavisi upravo od "tri politička lidera koji su pokrenula tu inicijativu".

"Sastanak u Skoplju je, kako je najavila i predsednica Evropske komisije, dopuna politike EU prema Zapadnom Balkanu koja vodi računa o dve ključne primedbe. Prva je da proces evrointegracije zemalja zapadnog Balkana strašno kasni. A druga ključna stvar je što su povećana novčana sredstva. Za period do kraja budžeta EU 2027, to je dupliranje sredstava. Videćemo da li će Savet Evrope i da usvoji taj plan rasta", dodao je potpredsednik stranke Srbija centar.

Lopandić je napomenuo da planirana sredstva EU se opredeljuju na osnovu plana reformi koje pripremi vlada, a onda i realizuje taj plan.

"Pitam se kako će naša vlast moći da dođe do ovih sredstava ako ima nameštene izbore. Bez pravne države, poštovanja institucija i demokratije, nema novca EU", zaključio je Lopandić.

Teme