Web Analytics
Protesti poljoprivrednika stigli u Brisel, pred Evropski parlament - BetaRS

Protesti poljoprivrednika stigli u Brisel, pred Evropski parlament

Ekonomija | Izvor: Beta | 24.01.2024 | access_time 23:00
Protesti poljoprivrednika stigli u Brisel, pred Evropski parlament
Protesti poljoprivrednika, koji su preplavili Evropsku uniju od Berlina do obronaka Pirineja, stigli su u sredu do glavnog grada Unije, Brisela gde je za četvrtak najavljeno "pokretanje strateškog dijaloga" Evropske komisije s poljoprivrednim sektorom.

Učesnici tamošnjih protesta su izneli sijaset optužbi na račun evropskih birokrata i tehnokrata, ekoloških propisa i konkurencije iz država koje nisu članica, uključujući Ukrajinu, prenose mediji.

Briselski portal "Politiko" piše da se stotinak francuskih farmera uputilo autobusima do Evropskog parlamenta, a AFP navodi da su im se tamo pridružili predstavnici flamanskog sindikata poljoprivrednika.

Prethodnih nedelja hiljade farmera su širom Evrope izašle na ulice i puteve, s tvrdnjom da se na njih neproporcionalno svalio teret evropskih nastojanja da smani emisije "gasova staklene bašte", a traže i da ih vlade država članica izdašnije finansijski podrže - piše "Politiko".

Asošijeted pres konstatuje da su poljoprivreda i hrana "politički vidljivi" jer su deo porekla same Evropske unije. Zato upozorava da bi taj sektor mogao da se pretvori u vruće političko pitanje pred izbore za Evropski parlament u junu i da tradicionalne političke grupacije gurne u defanzivu pred naletom populističkih i krajnje desničarskih partija koje su osetile priliku za sebe.

U Brisel su sa došli i predstavnici ultradesničarskih partija da iskoriste protest poljoprivrednika za širenje svojih ideja i pozvali ih da glasaju za njih na evro-izborima.

U Evroparlamentu se donose poljoprivredna pravila i utvrđuju finansijske obaveze. Učesnici protesta, gnevni zbog propisa i tereta obaveza, poručuju da im je dosta svega i upiru prstom u tehnokrate kao krivce.

AP navodi da je to refren koji se čuje širom Evropske unije, s obzirom da poljoprivrednici moraju da se prilagode klimatskim promenama, strožim ekološkim propisima i sporazumima o slobodnoj trgovini sa globalnim poljoprivrednim kompanijama. poljoprivrednici smatraju da se ti sporazumi prave na njihovu štetu.

Mali poljoprivrednici stoje iza mnogih protesta svoje branše širom Evrope, i žale se da ih primena cepidlački postavljenih evropskih pravila tera da provode sate za svojim laptopima umesto da se bave poljoprivredom, a takođe od njih iziskuju tolika ulaganja da ih to tera prema bakrotu.

Evopska unija i vlade zemalja članica tvrde da ih klimatske promene i zagađenje od poljoprivrede teraju na drastične mere, a te mere su sada izazvale gnev, piše AP.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT