Web Analytics
Katar, posrednik u pregovorima Izrael-Hamas, zaprepašćen ocenama Netanjahua - BetaRS

Katar, posrednik u pregovorima Izrael-Hamas, zaprepašćen ocenama Netanjahua

Svet | Izvor: Beta-AP | 24.01.2024 | access_time 23:15
Katar, posrednik u pregovorima Izrael-Hamas, zaprepašćen ocenama Netanjahua
Katar je u sredu saopštio da je "zaprepašćen" procurelim izjavama izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je kritikovao posredničke napore te zemlje komplikujući ionako teške pregovore čiji je cilj da zaustave neprijateljstva u zamenu za oslobađanje talaca.

Na sastanku s porodicama talaca koje drži Hamas, Netanjahu je rekao da je uloga Katara u posredovanju bila "problematična".

Katar, ključni posrednik koji ima duboke veze s palestinskom militantnom grupom i ugošćuje neke od njenih prognanih lidera, rekao je da su Netanjahuove izjave "neodgovorne i destruktivne".

Ta javna prepirka je izbila dok su u toku osetljivi pregovori u nastojanju da se unapredi potencijalni sporazum koji bi mogao da ponudi malo predaha u razornom tromesečnom ratu.

U procurelim izjavama koje je u utorak emitovala izraelska televizija Kanal 12, Netanjahu je rekao porodicama talaca da namerno nije zahvalio Kataru za posredovanje, tvrdeći da je ta zemlja mogla da izvrši veći pritisak na islamsku militantnu grupu Hamas.

"Katar se, po mom mišljenju, u suštini ne razlikuje od Ujedinjenih nacija. Ne razlikuje se, u suštini, od Crvenog krsta, a na neki način je čak i problematičniji", rekao je on. Izrael na te organizacije gleda sa sumnjom, smatrajući ih pristrasnim i nedovoljno korisnim za oslobađanje talaca.

Netanjahu je takođe rekao u audio snimku koji je procureo da je izrazio ljutnju na SAD zbog obnavljanja vojne baze u Kataru. Izneo je da je Amerikancima rekao da izvrše pritisak na Katar da izvrše pritisak na Hamas.

Katar je pomogao da se obezbedi jednonedeljno primirje u novembru u kojem je oslobođeno više od 100 talaca. Takođe je uključen u napore da se postigne novi dogovor o vraćanju kući oko 130 talaca koji su još u zatočeništvu.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova, Majed al-Ansari, rekao je na platformi X da je njegova vlada "zaprepašćena" Netanjahuovim primedbama, ali da one "nisu iznenađujuće".

"Ako se utvrdi da su objavljene primedbe tačne, izraelski premijer bi samo ometao i potkopavao proces posredovanja, iz razloga koji izgleda da služe njegovoj političkoj karijeri, umesto da daje prioritet spasavanju nevinih života, uključujući izraelske taoce", rekao je al-Ansari.

Katar zajedno s Egiptom radi na novom sporazumu koji bi mogao da oslobodi više talaca. Izaslanik Bele kuće za Bliski istok Bret Mekgurk boravio je u sredu u Dohi, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. Poseta je usledila dan nakon pošto se Mekgurk sastao sa zvaničnicima u Egiptu u nadi da će uspostaviti privremeno primirje između Izraela i Hamasa.

Međutim, zvaničnici kažu da je jaz između dve strane i dalje veliki, a prepirka između Netanjahua i Katara mogla bi da potrese pregovore.

Otkako je poslednje primirje okončano krajem novembra, borbe u Gazi su se pojačale.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika