Web Analytics
Zelenski o Moskvi koja je optužila Kijev da je oborio njen avion s Ukrajincima, zasedaće i SB UN - BetaRS

Zelenski o Moskvi koja je optužila Kijev da je oborio njen avion s Ukrajincima, zasedaće i SB UN

Svet | Izvor: Beta-AFP | 25.01.2024 | access_time 00:20
Zelenski o Moskvi koja je optužila Kijev da je oborio njen avion s Ukrajincima, zasedaće i SB UN
Rusija je optužila Ukrajinu da je u sredu oborila ruski vojni transportni avion iznad graničnog regiona Belgoroda, ubivši posadu i 65 zarobljenih Ukrajinaca.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je potom da se otvori međunarodna istraga.

"Očigledno je da se Rusi igraju životima zarobljenih Ukrajinaca, osećanjima svojih roditelja i emocijama našeg društva", rekao je on, ali nije potvrdio da su zarobljenici bili u avionu.

"Moramo da jasno i što je moguće više utvrdimo sve činjenice, s obzirom na to da je avion oboren na ruskoj teritoriji, koja je van naše kontrole", rekao je Zelenski.

Hitan sastanak Saveta bezbednosti biće u četvrtak u 17.00 (22.00 GMT) na zahtev Moskve, saopštilo je u sredu Predsedništvo Saveta.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR) je potvrdila da "nema pouzdane informacije" o putnicima oborenog Il-76, dok je potvrdila da je razmena zarobljenika bila "planirana", ali da na kraju nije odobrena.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane osudilo Ukrajinu što je "oborila" ruski vojni avion koji je prevozio "ukrajinske vojnike na razmenu".

Po tvrdnjama Moskve, ukrajinska vojska je "znala" da će Rusi zarobljenike prevesti u Belgorod, a zatim na sastajalište na granici.

Ukrajinski obaveštajci su, naprotiv, uveravali da Kijev "nije obavešten" o potrebi da se obezbedi vazdušni prostor u toj oblasti.

Ukrajina nije znala "broj vozila, rutu i ​​način transporta zarobljenika", kaže ta služba optužujući Moskvu da ih je u ovom slučaju namerno "dovela u opasnost".

Ruska vojska tvrdi da su ukrajinske snage ispalile "dve rakete“ iz "protiv-vazduhoplovnog odbrambenog sistema" da bi oborile vojni transportni avion "Il-76" i potom "mogle da optuže Rusiju".

Avion se srušio u blizini ruskog sela Jablonovo, 45 kilometara od granice s Ukrajinom.

"Poginulo je 65 zarobljenih Ukrajinaca koji su se", prema Moskvi, "nalazili u avionu, kao i posada od šest ljudi i tri ruska vojnika", dodala je ruska vojska.

Ukrajinska vojska je u saopštenju bez direktnog pominjanja obećala da će nastaviti da "uništava transportne avione i kontroliše vazdušni prostor (...) uključujući i oblast Belgorod-Harkov".

Belgorodska oblast je redovno na meti ukrajinske raketne i vatre bespilotnih letelica zbog blizine granici i kao odgovor na višestruko rusko bombardovanje Ukrajine.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov obećao da će se "razjasniti" okolnosti pada, a predsednik Dume Vjačeslav Volodin uveravao da su za obaranje aviona korišćene "američke i nemačke rakete".

Više od 8.000 Ukrajinaca, uključujući više od 1.600 civila, je u ruskom zarobljeništvu, navodi Kijev.

U julu 2022. godine, Rusi i Ukrajinci su već optuživali jedni druge za smrtonosni bombaški napad na zatvor u kojem su bili zarobljeni Ukrajinci u Olenivki, selu na istoku Ukrajine koje je okupirala Rusija.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika