Web Analytics
Japanski svemirski modul sleteo na Mesec sa visokim stepenom preciznosti - BetaRS

Japanski svemirski modul sleteo na Mesec sa visokim stepenom preciznosti

Tehnologija | 25.01.2024 | access_time 09:25
Japanski svemirski modul sleteo na Mesec sa visokim stepenom preciznosti
AP Photo/Eugene Hoshiko

Japanska mala svemirska letelica SLIM koja je u subotu sletela na Mesec dotakla je tlo na oko 55 metara od svog cilja, što označava visoki nivo preciznosti, javila je danas Japanska agencija za istraživanje svemira Jaksa (Jaxa).

Time je postignut i cilj da modul sleti u krugu od 100 metara u odnosu na planirano mesto sletanja.

Japanska svemirska agencija takođe je danas objavila prve snimke sletanja svoje sonde na Mesec, što predstavlja veliki uspeh za petu zemlja na svetu koja je tu postavila modul. Japan je to uspeo posle SAD-a, Sovjetskog Saveza (sada Rusija), Kine i Indije.

Japanska misija imala je i ozbiljan nedostatak, problem sa solarnim panelima zbog čega je Jaksa morala da ugasi njegovo električno napajanje manje od tri sata posle njegovog sletanja na Mesec, da bi štedela baterije radi kasnijeg mogućeg ponovnog poletanja.

Japanska agencija smatra da je moguće da će solarni paneli modula ponovo proraditi kada ugao Sunca na mestu gde je sleteo bude promenjen.

Modul je sleteo u mali krater čiji je prečnik oko 300 metara a nazvan je Šioli, a tu je mogao i da iskrca svoja dva mini rovera kojima treba da vrše analize.

Teme