Web Analytics
Kineski hiperspektralni satelit za daljinsko otkrivanje pušten u upotrebu - BetaRS

Kineski hiperspektralni satelit za daljinsko otkrivanje pušten u upotrebu

Tehnologija | 25.01.2024 | access_time 11:55
Kineski hiperspektralni satelit za daljinsko otkrivanje pušten u upotrebu
Beta: Zheng Bin/Xinhua

Kineski hiperspektralni satelit za daljinsko otkrivanje zvanično je pušten u upotrebu nakon završetka testova u orbiti, saopštila je Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA).

Satelit je u dobrom stanju, njegovi podsistemi funkcionišu kako treba, a njegove performanse zadovoljavaju sve standarde kako je predviđeno, saopštila je CNSA.

Kako prenosi Sinhua, satelit, poznat kao Gaofen-5 01A, lansiran je u svemir 9. decembra 2022. Može da obezbedi visokokvalitetne hiperspektralne podatke za različita polja, kao što su praćenje životne sredine, istraživanja prirodnih resursa i studije klimatskih promena.

Satelit pruža važnu podršku podacima za ekološku zaštitu životne sredine i rad na smanjenju zagađenja, rekao je Džao Đian, direktor Sistema za posmatranje Zemlje i Centra za podatke CNSA.

CNSA je u 23. januara takođe objavila aplikativne proizvode koje je isporučio satelit, uključujući globalnu mapu praćenja koncentracije ozona u koloni, mapu praćenja vlage u tlu, mapu praćenja morskog leda, mapu praćenja kvaliteta vode i druge slike hiperspektralnih podataka.

"Ovi proizvodi za primenu su važna osnova za nacionalni ekološki monitoring, odgovor na klimatske promene i istraživanja prirodnih resursa", rekao je Džao.

Satelit se kreće u orbiti Sunčeve sinhrone regresije, 705 kilometara iznad Zemlje.

Prema CNSA, satelit nosi korisna opterećenja uključujući kameru koja pokriva infracrveni spektar od vidljivog do kratkog talasa, diferencijalni apsorpcioni spektrometar atmosferskog gasa u tragovima i uređaj za termalno infracrveno snimanje širokog dometa.

Kamera koja pokriva infracrveni opseg od vidljivog do kratkog talasa igra važnu ulogu u kontroli zagađenja vode, praćenju ekološke sredine, istraživanju mineralnih resursa, itd. Takođe je napravila novi napredak u praćenju izvora anomalne emisije metana.

Diferencijalni apsorpcioni spektrometar atmosferskog gasa u tragovima je omogućio svakodnevno dinamičko praćenje ozona, azot-dioksida i drugih zagađujućih gasova, pružajući važnu podršku globalnom praćenju i upravljanju atmosferskim okruženjem.

U međuvremenu, termalni infracrveni uređaj za snimanje širokog dometa se koristi u operacijama praćenja daljinske detekcije, kao što je praćenje sagorevanja slame, praćenje morskog leda i praćenje rečnih i morskih ispusta.

Sa svom nosivošću, satelit je postigao globalnu pokrivenost atmosferskog sondiranja životne sredine jednom dnevno i globalnu pokrivenost kopnene površine jednom u dva dana, rekao je Džao.

Pokrenut 2010. godine, projekat Gaofen postao je okosnica kineskog sistema za posmatranje Zemlje visoke rezolucije. On je promovisao izgradnju nacionalnog sistema svemirske infrastrukture koji integriše satelitsku komunikaciju, satelitsku daljinsku detekciju i satelitsku navigaciju.

Teme