Web Analytics
Video-poruke predsednika Kine i Francuske povodom 60 godina diplomatskih odnosa - BetaRS

Video-poruke predsednika Kine i Francuske povodom 60 godina diplomatskih odnosa

Svet | Izvor: Beta | 26.01.2024 | access_time 09:10
Video-poruke predsednika Kine i Francuske povodom 60 godina diplomatskih odnosa
Kineski predsednik Si Đinping ocenio je da je "uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kine i Francuske pre 60 godina bio veliki događaj u istoriji međunarodnih odnosa.

"Uz izuzetnu mudrost i hrabrost, predsedavajući Mao Cedung i general Šarl de Gol otvorili su vrata razmeni i saradnji Kine i Zapada i pružili nadu svetu usred Hladnog rata", istakao je Si u video obraćanju na prijemu u Pekingu povodom 60. godišnjice  diplomatskih veza između Kine i Francuske.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Si je na prijemu održanom 25. januara istakao da su "u proteklih 60 godina odnosi Kine i Francuske uvek bili na čelu odnosa Kine sa zapadnim zemljama, u korist dva naroda i svetskom miru, stabilnosti i razvoju". "Jedinstvena istorija odnosa Kine i Francuske oblikovala je 'duh Kine i Francuske' koji sadrži nezavisnost, međusobno razumevanje, dalekovidost, obostranu korist i pobedničku saradnju", dodao je.


Si je naglasio da suočene sa novom erom, Kina i Francuska bi trebalo da podrže prvobitnu težnju uspostavljanja diplomatskih odnosa, raduju se budućnosti i usude se da naprave veći napredak.

"Dve strane bi trebalo da nepokolebljivo razvijaju bilateralne odnose i reaguju na svetske neizvesnosti sa stabilnošću odnosa Kine i Francuske. Dve strane mogu da uzmu Kinesko-francusku godinu kulture i turizma i Olimpijske igre u Parizu kao priliku za proširenje kulturne razmene i međuljudsku razmenu i promovisanje bližih veza između naroda", rekao je.

Si je pozvao dve strane da se zajedno zalažu za ravnopravni i uređeni multipolarni svet i ekonomsku globalizaciju koja je inkluzivna i korisna za sve i da nastave da doprinose održanju svetskog mira i stabilnosti i rešavanju globalnih izazova.

"Produbljivanjem tradicionalne saradnje, dve strane treba aktivno da osluškuju potencijal saradnje u novim oblastima kao što su zelena industrija i čista energija i da razmenjuju razvojne mogućnosti kroz otvorenost. U susret sledećih 60 godina, Kina i Francuska će zajedno raditi na stvaranju većih dostignuća", zaključio je Si.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u video obraćanju da je pre 60 godina general Šarl de Gol prevazišao logiku konfrontacije i doneo istorijsku odluku o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Narodnom Republikom Kinom. "Danas dve strane imaju odgovornost da grade na ambicioznim ciljevima postavljenim 1964. godine i nastave da zajedno rade na izgradnji partnerstva koje ne samo da zadovoljava potrebe dva naroda, već doprinosi i svetskom miru i stabilnosti", naveo je.

"Francuska je voljna da se udruži sa Kinom kako bi se rešila globalna pitanja i promovisala rešavanje međunarodnih kriza. Istakavši da je 2024. Francusko-kineska godina kulture i turizma, i da će dve strane održati razne aktivnosti, Makron je rekao da dve strane treba da iskoriste ovu priliku da unaprede razmenu između dva naroda, posebno mladih, i postave solidniji temelj za budućnost odnosa Francuske i Kine", dodao je.

Dve zemlje će takođe održati manifestaciju povodom proslave 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i otvaranja Godine kulture i turizma u Palati Versaj u Parizu 31. janura, dodaje Kineska medijska grupa (CMG).

Teme