Web Analytics
Potpisan memorandum između Srbije i kineskih kompanija o ulaganju u OIE - BetaRS

Potpisan memorandum između Srbije i kineskih kompanija o ulaganju u OIE

Tranzicija | Izvor: Beta | 26.01.2024 | access_time 14:00
Potpisan memorandum između Srbije i kineskih kompanija o ulaganju u OIE

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije potpisalo je danas Memorandum o razumevanju sa kineskim kompanijama Šangaj Fengling Renjuvabls (Shanghai Fengling Renewables) i Srbija Ziđin koper (Serbia Zijin Copper) o ulaganju dve milijarde evra u izgradnju vetroelektrane kapaciteta 1.500 megavata, solarne elektrane kapaciteta 500 MW i fabrike za proizvodnju vodonika.

"Projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora, ukupnog kapaciteta dva GW, odnosno 1.500 MW vetroparka i 500 MW solarne elektrane, ali i fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje", izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanivić nakon poptpisivanja memoranduma u vladi Srbije sa predstavnicima dve kompanije, a u prisustvu ambasadora Kine u Srbiji Li Minga.



Naglasila je da će ukupno ulaganje iznositi dve milijarde evra, a da je investitor kompanija Šangaj Fengling Renjuvabls, koja ima iskustvo i znanje u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), kao i u proizvodnji opreme za OIE, pre svega stubova za vetrogeneratore.



Kako je ministarka navela, potpisivanje memoranduma je dalji korak u ciljevima Srbije ka dekarbonizaciji energetskog sektora do 2050. godine i ka prelasku na čistije OIE.

"Memorandumom se kreće u realizaciju pojedinačno najveće investicije u OIE u narednom periodu u Srbiji", rekla je Đedović Handanović.



Ona je precizirala da je početak izgradnje postrojenja planiran u prvom kvartalu naredne godine, a prva faza od 700 MW trebalo bi da bude završena do sredine 2026.

"Do kraja 2028. trebalo bi da bude završen celokupan projekat. Znači svih 2.000 MW i dostizanje proizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje", najavila  je ministarka.

Kako je istakla, očekuje se da će ova investicija omogućiti otvaranje od 300 do 500 novih radnih mesta uglavnom vezanih za sektor OIE.


Prema njenim rečima, proizvedena energija koristiće se pre svega za potrebe proizvodnje u Ziđinu, koji je jedan od tri najveća izvoznika iz Srbije.

"Cilj je da se za izgradnju postrojenja koristi postojeći rudarski basen u Boru, odnosno površine koje više nisu u upotrebi za eksploataciju ili za odlaganje otkrivke. Potrebe topionice za energijom će biti još veće sa rastom proizvodnje i zato je važno da rudnik bude održiv i da se bazira na zelenim izvorima energije", rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, na osnovu ovog projekta predviđeno je da za četiri godine između ostalog i rudarski kamioni u Boru koriste čiste energente.


"To će biti važna inovacija u srpskom rudarskom sektoru, ali i u našoj energetici", kazala je ministarka.

Đedović Handanović je naglasila i da proizvodnja zelenog vodonika predstavlja budućnost.

"Mi se regulatorno unapređujemo da bi mogli da koristimo te napredne tehnologije. Moraćemo i infrastrukturu da unapredimo, pre svega naših gasovoda da bi mogli da koristimo taj energent više", kazala je ona i dodala da je proizvodnja  i korišćenje vodonika u industriji njegova najveća i najbolja primena.

"Projekat je od ogromne važnosti za energetsku tranziciju. Sa ovakvim kapacitetom manje energije će se koristi iz fosilnih izvora, a unaprediće se korišćenje OIE u rudarskom sektoru što će imati uticaja na životnu sredinu", kazala je Đedović Handanović.

Precizirala je da će projekat omogućiti Srbiji povećanje kapaciteta OIE, veću energetsku nezavisnost, uvođenje novih tehnologija kao što su postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika, naprednih tehnologija u proizvodnji struje iz energije vetra.

"Sa ovim projektom Srbija će postati jedan od centara u proizvodnji OIE, pre svega zelenog vodonika, ali i opreme za projekte u oblasti OIE, jer ćemo razgovarati o mogućim daljim ulaganjima kineske kompanije u Srbiju u proizvodnju opreme neophodne za vetroelektrane", navela je Đedović Handanović.

Ona je podsetila i da je Srbija u prethodnih godina napravila značajne iskorake u zelenoj energetskoj tranziciji, pre svega unapređujući zakonodavni okvir i uspešno sprovodeći prve aukcije u oblasti OIE, koje će obezbediti 750 MW novih vetroelektrana i solarnih elektrana i više od milijardu evra novih investicija.

"To je obezbedilo da Energetska zajednica proglasi Srbiju liderom energetske tranzicije u 2023", kazala je ona.

Generalni direktor kompanije Serbia Ziđin koper Ću Guodžu kazao je da je u prethodnom periodu kompanija radila na regulisanju nasleđenih ekoloških problema.



Prema njegovim rečima, "vazduh u Boru i Majdanpeku je sada čistiji, vode su bistrije".

Istakao je da Majdanpek i Bor imaju "svetlu budućnost i da kompanije Ziđin Koper i Ziđin majning u narednih pet godina planiraju novi krug razvoja.  



Osnivač kompanije Šangaj Fengling Renjuvlbals Sun Ju naveo je da podrška vlade Srbije obezbeđuje stabilno poslovno okruženje za razvoj tog projekta OIE.

On je istakao da će projekat pomoći u zaštiti životne sredine i održivom razvoju.

"Kompanija Šangaj Fengling Renjuvlbals, koja investira i upravlja projektom, uvešće nove tehnologije i naprednu opremu u srpsku industriju, u stvaranje čiste energije", rekao je on.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming istakao je da su Srbija i Kina ostvarili značajne trgovinske rezultate u prethodnom periodu i da će Kina nastaviti da podržava sve projekte koji razvijaju privredu Srbije i od koje korist imaju njeni građani.

 

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije