Web Analytics
Bajden odložio razmatranje novih terminala za izvoz gasa da bi ga ekolozi podržali na izborima - BetaRS

Bajden odložio razmatranje novih terminala za izvoz gasa da bi ga ekolozi podržali na izborima

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 26.01.2024 | access_time 20:10
Bajden odložio razmatranje novih terminala za izvoz gasa da bi ga ekolozi podržali na izborima
Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je danas odlučila da odloži razmatranje odobravanja izgradnje novih terminala za izvoz prirodnog gasa kompresovanog u tečno stanje (LNG) iako je to unosan posao pošto je izvoz gasa u Evropu i Aziju dramatično porastao otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Izborna je godina za Bajdena, ukazuje Asošijeted pres, pa se predsednik SAD tom odlukom svrstao uz zaštitnike prirodne sredine koji se plaše da veliko povećanje izvoza LNG dovodi do potencijalno katastrofalnih emisija zagađujućih gasova koji dovode do zagrevanja Zemlje.

Bajden je pritom obećao da će do 2030. godine za polovinu smanjiti američko klimatsko zagađenje.

"Dok MAGA (esktremni pro-Trampovi) republikanci namerno poriču hitnost koju nameće klimatska kriza, čime osuđuju američki narod na opasnu budućnost, moja administracija se neće ponašati samozadovoljno", naveo je Bajden u saopštenju.

Dodao je da "nećemo ustuknuti ni pred čijim posebnim interesima. Uslišićemo pozive mladih ljudi i zajednica na prvoj liniji fronta koji svojim glasovima traže akciju od onih koji imaju moć da postupaju".

Ekonomske i ekološke analize koje Ministarstvo energetike SAD koristi za procenu projekata LNG neadekvatno sagledavaju potencijalna povećanja troškova za američke potrošače i proizvođače kao i uticaj emisije gasova staklene bašte, saopštila je Bela kuća.

Industrija fosilnih goriva osudila je odluku Bajdenove administracije kao "pobedu Rusije", dok su je ekolozi pozdravili. Oni je već dugo traže kao protivtežu Bajdenovoj odluci iz prošle godine da odobri veliki projekat za eksloataciju nafte na Aljasci - Vilou.

Ekolozi po društvenim mrežama hvale današnju vest, podsećajući da je bivši šef države i ponovni pretendent na to mesto Donald Tramp povukao SAD iz Pariskog sporazuma o klimi smatrajući da su klimatske promene obmana.

Takođe smatraju da je Bajdenova odluka pametna, jer su mu potrebni mladi glasači kojima su klimatska pitanja veoma bitna, a koji su vrlo nezadovoljni davanjem odobrenja za Vilou projekat.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija