Web Analytics
Najviđeniji Izraelci traže od predsednika države i predsednika parlamenta da smene Netanjahua - BetaRS

Najviđeniji Izraelci traže od predsednika države i predsednika parlamenta da smene Netanjahua

Svet | Izvor: Beta | 26.01.2024 | access_time 22:35
Najviđeniji Izraelci traže od predsednika države i predsednika parlamenta da smene Netanjahua
Više od 40 viđenih Izraelaca - bivših bezbednjaka, slavnih naučnika i lidera poslovnog sveta - poslalo je pismo predsedniku države i predsedniku parlamenta sa zahtevom da premijer Benjamin Netanjahu bude skinut sa funkcije jer, prema njihovim rečima, predstavlja "egzistencijalnu" pretnju za Izrael, piše danas Si-En-En (CNN).

Među potpisnicima su ambasadori, četiri bivša direktora izraelske kontraobaveštajne i obaveštajne službe, dva bivša šefa Izraelskih snaga odbrane (IDF) i tri dobitnika Nobelove nagrade.

U pismu se žestoko osuđuje vladajuća koalicija koju je Netanjahu okupio - najdesniija otkako Izrael postoji - kao i njegova izrazito kontroverzna nastojanja da reformiše sudstvo za koja potpisnici kažu da su dovela do bezbednosnih propusta, sa rezultatom u vidu napada Hamasa na jevrejsku državu od 7. oktobra.

Taj napad bio je najkrvaviji u istoriji Izraela. 

"Uvereni smo da je Netanjahu prvenstveno odgovoran za stvaranje okolnosti koje su dovele do surovog masakriranja više od 1.200 Izraelaca i drugih, ranjavanje više od 4.500 i otmice više od 230 osoba, od kojih je više od 130 i dalje u zatočeništvu Hamasa. Krv žrtava na Netanjahuovim je rukama", navodi se u pismu.

Pismo je juče otišlo predsedniku Izraela Isaku Hercogu, a danas - predsedniku Kneseta (izraelskog parlamenta) Amiru Ohani.

Netanjahuova popularnost dramatično je opala otkako je on, pre nešto više od godinu dana, šesti put postao premijer. Kritičari žestoko tuku po njegovim nastojanjima da reformiše sudstvo, koje prete ustavnom krizom i podelama u zemlji, a dovele su do višemesečnih, masovnih, redovnih demonstracija.

"Lideri Irana, Hezbolaha i Hamasa", naglašava se u pismu, "otvoreno se oduševljavaju onim što ispravno vide kao proces destabilizacije i erozije stabilnosti Izraela na čelu sa Netanjahuom, pa su ulučili priliku da naude bezbednosti zemlje, i nanesu joj štetu." 

Najnovije ispitivanje javnog mnjenja, koje je obavio izraelski Kanal 13, pokazuje bi Netanjahuova stranka Likud bila na dalekom drugom mestu da se izbori održavaju sada, a pobednik bi bila Partija nacionalnog jedinstva na čijem je čelu bivši šef generalštaba IDF Beni Ganc, trenutno člann Netanjahuovog ratnog kabineta.

Naredni parlamentarni izbori u Izraelu ne očekuju se pre završnih meseci 2026. godine. Prevremene izbore traži jedan od glavnih lidera opozicije, Jair Lapid.

"Situacije koje su dovele Izrael do prethodnih izbora gotovo su ništa u odnosu na ovo kroz šta Izrael prolazi sada", izjavio je za CNN Haim Tomer, dugogodišnji zvaničnik Mosada koji je sa mesta šefa obaveštajnog odseka te agencije otišao u penziju. 

Prema rečima ovog bivšeg bezbednjaka koji je potpisao pismo sa zahtevom za Netanjahuovo uklanjanje sa funkcije premijera, "svima je jasno da je Netanjahu nesposoban da vodi Izrael".

Potpisnici optužuju Netanjahua da je proveo godine podupirući Hamas u Gazi na štetu Palestinske uprave, za koju SAD tvrde da bi je trebalo reviztalizovati u smislu toga da upravlja i Gazom i Zapadnom obalom.

Netanjahu je prošle sedmice više puta izjavio da se protivi palestinskom suverenitetu iz bezbednosnih razloga, iako glavni saveznik Izraela, Vašington, nastavlja da traži da se situacija sa Palestincima reši formiranjem dve države.

U pismu se Netanjahu optužuje da odbija da preuzme odgovornost za napade od 7. oktobra, i da umesto toga "okrivljuje druge i podstrekava na one koji su se borili da spasu izraelsku demokratiju od njegovih destruktivnih akcija i planova, a sada se svesrdno mobilišu u podršci ratnim naporima Izraela".

U zaključku pisma je molba predsedniku države i predsedniku Kneseta da smene premijera, a istaknuto je upozorenje: "Izraelska nacija i jevrejska istorija neće vam oprostiti ako ne ispunite svoju nacionalnu odgovornost od najveće važnosti".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika