Web Analytics
Makron: Pariz i Peking treba zajedno da traže odgovore na globalne izazove - BetaRS

Makron: Pariz i Peking treba zajedno da traže odgovore na globalne izazove

Svet | 27.01.2024 | access_time 16:45
Makron: Pariz i Peking treba zajedno da traže odgovore na globalne izazove
AP Photo/Markus Schreiber

Šezdeset godina posle uspostavljanja diplomatskih odnosa, Francuska i Kina "treba sve više da traže nove mogućnosti za partnerstvo" koje "doprinosi međunarodnom miru i stabilnosti", izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

"General de Gol (Gaulle) je 27. januara 1964. doneo istorijsku odluku da uspostavi diplomatske odnose sa Kinom...", rekao je Makron u video snimku objavljenom na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, "očiglednost i razum" pozivaju dve zemlje da zajedno traže odgovore na globalne izazove. Makron je kao primere naveo klimatske promene, gubitak biodiverziteta, bezbednost hrane i ekonomski razvoj.

Francuski predsednik je svojom video porukom odgovorio na video poruku koju je u petak objavio njegov kineski kolega Si Đinping.

Francuska i Kina, stalne članice Saveta bezbednosti UN, imaju "odgovornost da doprinesu rešavanju međunarodnih kriza, posebno onih sa flagrantnim kršenjima principa na kojima se zasniva međunarodno pravo", rekao je Makron, aludirajući na dva glavna sukoba u svetu - rusku invaziju Ukrajine i rat između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Gazi.

Makron je u aprilu 2023. godine boravio u zvaničnoj poseti Kini.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika