Web Analytics
Ukrajina: Rusija nije pružila nikakve dokaze da su Ukrajinci srušili avion sa zarobljenicima - BetaRS

Ukrajina: Rusija nije pružila nikakve dokaze da su Ukrajinci srušili avion sa zarobljenicima

Svet | Izvor: Beta-AP | 27.01.2024 | access_time 19:20
Ukrajina: Rusija nije pružila nikakve dokaze da su Ukrajinci srušili avion sa zarobljenicima
Ukrajinski zvaničnici su danas saopštili da Rusija nije dala nikakve  verodostojne dokaze u prilog tvrdnji Moskve da su ukrajinske snage oborile vojni transportni avion za koji Kremlj kaže da je prevozio zarobljene Ukrajince koje je trebalo da razmeni za zarobljee Ruse koji su u ukrajinskim rukama.

Ukrajinska agencija koja se bavi razmenom zarobljenika - "Koordinaciono osoblje za tretman ratnih zarobljenika" saopštila je u petak uveče da su joj ruski zvaničnici "s velikim zakašnjenjem" dostavili spisak imena 65 Ukrajinaca za koje je Moskva rekla da su u sredu poginuli u padu aviona u ruskoj Belgorodskoj oblasti, nedaleko od granice dve zemlje.

Ta ukrajinska agencija je rekla da rođaci zarobljenika sa spiska nisu mogli da ih identifikuju na fotografijama s mesta nesreće koje su dale ruske vlasti.

Agencija navodi da je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, potpukovnik Kirilo Budanov, rekao da Kijev nema proverljive informacije o tome ko je bio u avionu.

"Zasad nemamo dokaze da je moglo biti toliko ljudi u tom avionu. Tvrdnja ruske strane da je avion IL-76 prevozio 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su krenuli na razmenu i dalje ostavlja mnoga otvorena pitanja", rekao je Budanov.

Rusko Ministarstvo odbrane je u sredu saopštilo da su projektili ispaljeni s ukrajinske strane granice oborili transportni avion za koji su rekli da je prevozio zarobljene Ukrajince na razmenu za Ruse koje je zarobila Ukrajina. Lokalne vlasti u Belgorodu, oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, saopštile su da su u padu poginule sve 74 osobe u avionu, uključujući šest članova posade i tri ruska vojnika.

Korisnici društvenih mreža u Belgorodskoj oblasti su u sredu objavili video-snimak pada aviona i ogromne vatrene lopte koja se širi na mestu gde je avion udarilo o zemlju.

Kijev nije ni potvrdio ni demantovao da su njegove snage oborile ruski vojni transportni avion, a tvrdnja Rusije da su u padu poginuli zarobljeni Ukrajinci nije mogla biti nezavisno potvrđena.
U petak je Nikola Oleščuk, komandant ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva, opisao tvrdnju Moskve kao "razuzdanu rusku propagandu".

Ukrajinski zvaničnici su potvrdili da je razmena zatvorenika trebalo da bude u sredu, ali su rekli da je otkazana. Rekli su da Moskva nije tražila da bilo koji deo vazdušnog prostora bude bezbedan na neko vreme, kao što je to činila za ranije razmene zatvorenika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tražio međunarodnu istragu nesreće, ali samo Rusija ima pristup mestu pada.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u petak ponovio prethodne tvrdnje ruskih zvaničnika da je "sve bilo planirano" za razmenu zarobljenika tog dana kada je letelica srušena.

Portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Ukrajini je u petak uveče pozvao Rusiju da preda Ukrajini tela zarobljenika koji su možda poginuli u padu aviona.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, službenik za odnose sa medijima Crvenog krsta Oleksandr Vlasenko je takođe primetio da je prošlo "vrlo malo vremena" između prvih izveštaja o nesreći i kada je Moskva izjavila da je spremna da preda tela zarobljenih Ukrajinaca.

Ukrajina i Rusija redovno razmenjuju tela mrtvih vojnika, a svaka razmena zahteva znatnu pripremu, rekao je Vlasenko.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika