Web Analytics
Francuski poljoprivrednici će protestovati u Parizu uprkos ponudi ustupaka Vlade - BetaRS

Francuski poljoprivrednici će protestovati u Parizu uprkos ponudi ustupaka Vlade

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 27.01.2024 | access_time 20:10
Francuski poljoprivrednici će protestovati u Parizu uprkos ponudi ustupaka Vlade
Ljuti francuski poljoprivrednici su danas zapretili da će se narednih dana okupiti u Parizu, a barikade na putevima širom Francuske su uklonili samo delimično.

Oni su to poručili dan pošto je Vlada objavila niz mera za koje su poljoprivrednici rekli da ne ispunjavaju u potpunosti njihove zahteve.

Pokret poljoprivrednika koji traži bolju nadoknadu za svoje proizvode, manje birokratije i zaštitu od jeftinog uvoza, proširio se poslednjih dana širom zemlje, a demonstranti traktorima zatvaraju delove puteva i usporavaju saobraćaj. Uz to su smrdljivi poljoprivredni otpad istovarivali pred zgrade državnih službi.

Dok su neke od barikada postepeno danas uklonjene, operater autoputa "Vansi" je rekao da je A7, glavni autoput kroz južnu Francusku, i dalje zatvoren. Delimično su zatvoreni i neki drugi putevi, uglavnom u južnoj Francuskoj.

Neki ljuti poljoprivrednici planiraju mobilizaciji sledeće nedelje, preteći da će blokirati saobraćaj oko Pariza na nekoliko dana, počevši od nedelje uveče.

Cilj je da blokiraju međunarodnu veletržnicu s koje se glavni grad i okolni region snabdevaju velikim delom sveže hrane.

Novi premijer Gabrijel Atal najavio je niz mera u petak, uz uključuju "drastično pojednostavljenje" tehničkih procedura i progresivno ukidanje poreza na dizel gorivo za poljoprivredna vozila.

Atal je potvrdio da će Francuska ostati protiv toga da Evropska unija potpiše sporazum o slobodnoj trgovini s trgovinskom grupom Merkosur, pošto je francuski poljoprivrednici vide kao nelojalnu konkurenciju iz zemalja Latinske Amerike. O tom sporazumu se godinama pregovara.

Kao odgovor na Atalovu najavu, dva velika sindikata poljoprivrednika u Francuskoj brzo su objavila odluku da nastave proteste, rekavši da vladin plan ne ide dovoljno daleko.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u subotu u gradu Pamije u regionu Arijež u planinama Pirineja da oda počast 36-godišnjoj poljoprivrednici i njenoj 12-godišnjoj ćerki koje su poginule na blokadi puta kada je automobil po mraku udario u barikada u utorak.

Poljoprivrednisi su nezadovoljni širom Evropske unije. Taj uticajni i jako subvencionisani sektor postaje aktuelno pitanje uoči izbora za Evropski parlament u junu, a populističke i krajnje desničarske stranke nadaju se da će imati koristi od nezadovoljstva sela zbog niza sporazuma o slobodnoj trgovini, opterećujućih troškova pogoršanih ruskim ratom u Ukrajini i drugih pritužbi.

Poslednjih nedelja poljoprivrednici su organizovali proteste u Nemačkoj, Holandiji, Poljskoj i Rumuniji.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT