Web Analytics
Na današnji dan 29. januar - BetaRS

Na današnji dan 29. januar

Dogodilo se | 29.01.2024 | access_time 09:10
Na današnji dan 29. januar
Foto: Wikipedia

Na današnji dan 29. januara 1934. rođen je pesnik Branko Miljković koji se prvom zbirkom "Uzalud je budim" (1957) uvrstio među značajne srpske liričare druge polovine 20. veka ("Poreklo nade", "Vatra i ništa", "Smrću protiv smrti" - napisao zajedno s Blažom Šćepanovićem). Izvršio je samoubistvo 1961.

1412 - U Novom Brdu je izdat "Zakon o rudnicima Despota Stefana". To je značajan dokument srpske pismenosti i pravnog sistema, i sadrži podatke o životu srpskog naroda na početku XV veka.

1635 - Francusku akademiju, jednu od najčuvenijih u Evropi, osnovao je kardinal Rišelje (Richelieu), ministar kralja Luja XIII (Louis).

1860 - Rođen je pisac Anton Pavlovič Čehov, jedan od najistaknutijih predstavnika novelističkog žanra u ruskoj i svetskoj književnosti. Smatra se nenadmašnim majstorom dramske atmosfere i dijaloga, a njegovi pozorišni komadi "Galeb", "Tri sestre" i "Višnjev sad" i danas su na repertoarima svetskih pozorišta.

1872 - Rođen je Goce Delčev, vodja nacionalno-revolucionarnog pokreta u Makedoniji s kraja 19. i početka 20. veka. Poginuo je u borbi s Turcima u maju 1903, tri meseca pre izbijanja Ilindenskog ustanka, čiji je početak odlagao smatrajući da je preuranjen i slabo pripremljen.

1886 - Nemački inženjer Karl Benc (Benz) patentirao je prvi uspešan automobil na benzin.

1889 - Austrougarski princ-prestolonaslednik Rudolf, jedini sin Franca Josipa I nadjen je mrtav zajedno s ljubavnicom Marijom Večerom u dvorcu Majerling kraj Beča.

1896 - Američki lekar Emil Grab (Emile Grubbe) prvi je upotrebio terapiju zračenjem u lečenju raka pluća, primenivši je u Čikagu na pacijentkinji Rouz Li (Rose Lee).

1899 - Umro je francuski slikar engleskog porekla Alfred Sisle (Sisley) jedan od stvaralaca francuskog impresionizma. Izlagao je na prvoj izložbi impresionista, 1874. u Parizu.

1916 - Nemci su u Prvom svetskom ratu prvi put bombardovali Pariz iz cepelina.

1941 - Umro je grčki general i državnik Joanis Metaksas (Ioannis Metaxas). Kao premijer i ministar vojske 1936. raspustio je Skupštinu i uspostavio profašističku diktaturu. Ipak, u Drugom svetskom ratu u oktobru 1940. odbio je ultimatum fašističke Italije i organizovao otpor italijanskoj agresiji, i potisnuo njene snage duboko u Albaniju.

1942 - Peru i Bolivija su potpisivanjem protokola u Rio de Žaneiru okončali rat započet 1941. godine zbog sporne pogranične teritorije u području amazonske džungle, ali sporno pitanje time nije rešeno.

1950 - Počela je prva u nizu pobuna u Johanesburgu, izazvane rasističkom politikom vlade Južne Afrike.

1959 - Danski putnički brod "Hans Hedtoft" udario je kod Grenlanda u ledeni breg i potonuo. Poginulo je 95 ljudi.

1963 - Francuska je stavila veto na prijem Velike Britanije u Evropsku ekonomsku zajednicu (Evropska unija).

1989 - Posle sedam godina nesporazuma i medjunarodne arbitraže, Izrael je vratio Egiptu grad Tabu na Crvenom moru, koji je okupirao u izraelsko-arapskom ratu 1967.

1994 - Austrijanka Ulrike Majer (Maier), dvostruka svetska prvakinja u skijanju, umrla je od povreda zadobijenih prilikom pada u takmičenju u spustu za Svetski kup.

1996 - Venecijanska operska kuća "La Feniče" izgorela je u požaru, drugi put za 204 godine.

1999 - Kontakt-grupa je pozvala vlasti Srbije i predstavnike kosovskih Albanaca da do 6. februara pristupe mirovnim pregovorima u zamku Rambuje u blizini Pariza.

2001 - Umro je istaknuti francuski pozorišni i filmski glumac Žan-Pjer Omon (Jean-Pierre Aumont). Uz Šarla Boajea (Charles Boyer) bio je jedan od retkih Francuza koji je napravio karijeru i u Holivudu ("Američka noć", "Mačka i miš").

2002 - U Kabulu se zavijorila stara zastava Avganistana, po prvi put od komunističkog prevrata 1978. godine koji je označio početak 23-godišnjih ratova i kriza u zemlji.

2005 - Umro je Efraim Kišon (Ephraim Kishon), Jevrejin koji je preživeo holokaust i postao jedan od najpoznatijih i najprevodjenijih izraeskih pisaca. Među najpoznatijim knjigama su "Nije fer Davide", "Kita boli more", "Jabuka je svemu kriva", "Knjiga za poreske obveznike", "Kod kuće je najgore" i "Pomozite svetu na svoju štetu".

2012 - Umro je Oskar Luiđi Skalfaro, koji je bio predsednik Italije od 1992. do 1999. godine.

2015 - Preminula je Kolin Mekalou (Colleen McCullough), australijska književnica, autorka bestselera „Ptice umiru pevajući” po kojem je snimljena TV-serija s Rejčel Vord (Rachel Ward) i Ričardom Čemberlenom (Richard Chamberlain) u glavnim ulogama.

2016 - Preminuo je francuski filmski režiser Žak Rivet (Jacques Rivette), jedan od pionira francuskog Novog talasa, poznat po snažnim ženskim likovima u filmovima "Kaludjerica" (La Religieuse), "La Belle Noiseuse", i filmskoj verziji price o Jovanki Orleanki "Jeanne la Pucelle".

2018 - Rumunski parlament je za premijerku izabrao Vioriku Dančilu i to kao prvu ženu na toj funkciji. Viorika Dančilu je i treća osoba na čelu Vlade Rumunije tokom proteklih godinu dana.

2022 - Italijanski predsednik Serđo Matarela (Sergio Mattarella) prihvatio je novi sedmogodišnji mandat šefa države nakon što koalicione stranke nisu uspele da se dogovore oko kompromisnog kandidata za tu funkciju.

Teme