Web Analytics
Vučić sa Lajčakom: Neophodno formiranje ZSO i hitni izbori na severu Kosova - BetaRS

Vučić sa Lajčakom: Neophodno formiranje ZSO i hitni izbori na severu Kosova

Politika | 29.01.2024 | access_time 13:25
Vučić sa Lajčakom: Neophodno formiranje ZSO i hitni izbori na severu Kosova
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas tokom sastanka sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom ukazao da je neophodno formiranje Zajednice srpskih opština i tražio hitno održavanje lokalnih izbora na severu Kosova.

Vučić je na Instagramu napisao da je s Lajčakom imao "konstruktivan i veoma korektan sastanak".

"Ukazao sam na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine", naveo je srpski predsednik.

Podvukao je da je Srbija spremna da svoje obaveze, u skladu sa međunarodno-pravnim dogovorima, ispuni uz poštovanje Ustava Srbije i Povelje UN.

 

Petković: Vučić rekao Lajčaku da je cilj ukidanja dinara na Kosovu okončavanje dijaloga

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić specijalnom predstaniku EU za Zapadni Balkan Miroslavu Lajčaku danas rekao da je cilj ukidanja dinara na Kosovu da se okonča dijalog Srbije i Kosova.

Petković je na konferenciji za štampu rekao da je Vučić Lajčaku danas u Beogradu rekao da je neophodno da Priština prestane da "sprovodi svakodnevne nove eskalatorne poteze koji idu u pravcu urušavanja života Srba na Kosovu i Metohiji".

"Vučić je posebno istakao neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na koje se čeka više od deset godina, te da Prišitna treba da prestane da vrši opstrukciju konkretnih koraka ka formiranju i usvajanju statuta te zajednice", rekao je direktor Kancelarije.

Dodao je da će "Srbija učiniti sve da proces normalizacije odnosa sa Prištinom ima smisla" jer "Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo da normalno žive", za šta im je potrebna ZSO koja bi sačuvala njihova prava "koja se narušavaju svakog dana".

"Vučić je u razgovoru sa Lajčakom posebno insistirao da (premijer Kosova Aljbin) Kurti mora da prestane sa provokacijama i odlukama kao što je ukidanje dinara koja ima za cilju da protera Srbe sa severa i one južno od Ibra i stavi tačku na dijalog", ocenio je Petković.

Petković je ukazao da je neophodno da Kosovo ispuni svoje obaveze da bi se postigla deeskalacija koju traži EU.

Vučić je na Instagramu napisao da je s Lajčakom imao "konstruktivan i veoma korektan sastanak".

"Ukazao sam na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine", naveo je predsednik.

 

Lajčak: Sa Vučićem o stanju dijaloga i narednim koracima u normalizaciji odnosa sa Kosovom

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak je objavio da je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o stanju dijaloga Beograda i Prištine i narednim koracima u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Lajčak je na mreži Iks naveo da su na sastanku u Beogradu razgovarali i o "strateškoj perspektivi za 2024. godinu".

"U našoj diskusiji fokusirali smo se na stratešku perspektivu za 2024. godinu, sagledali stanje u dijalogu i razgovarali o narednim koracima u normalizaciji odnosa sa Kosovom", napisao je Lajčak.

Vučić je ranije na Instagramu sastanak ocenio kao "konstruktivan i veoma korektan" i naveo da je Lajčaku ukazao na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština i tražio hitno održavanje lokalnih izbora na severu Kosova.

Lajčak je došao u Beograd tri dana uoči stupanja na snagu odredbe Pravilnika o gotovinskim operacijama centralne banke u Prištini, koja propisuje da je od 1. februara evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu.

On će sutra u Prištini razgovarati sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem, glavnim pregovaračem Kosova u briselskom dijalogu.

Ambasadori zemalja "Velike petorke" u Prištini su u nedelju tražili obustavljanje primene odredbe pravilnika Centralne banke Kosova kojom se utvrđuje da će evro biti jedina valuta za gotovinsko plaćanje na Kosovu.

U zajedničkoj izjavi ambasadori SAD, Nemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije su naveli da ta odredba, koja stupa na snagu 1. februara, izaziva zabrinutost zbog uticaja na sredine sa srpskom većinom i tražili da se o tom pitanju razgovara u okviru briselskog dijaloga.

Teme