Web Analytics
Francuski poljoprivrednici blokadom Pariza traktorima vrše pritisak na Vladu - BetaRS

Francuski poljoprivrednici blokadom Pariza traktorima vrše pritisak na Vladu

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 29.01.2024 | access_time 16:30
Francuski poljoprivrednici blokadom Pariza traktorima vrše pritisak na Vladu
Poljoprivrednici koji protestuju u Francuskoj pokušali su danas da opkole Pariz barikadama svoje mehanizacije da bi izvršili pritisak na Vladu zbog neizvesne budućnosti svoje delatnosti uzdrmane posledicama rata u Ukrajini.

Blokade na glavnim putevima ka Parizu i u drugim delovima Francuske znače još jednu tešku nedelju za novog premijera Gabrijela Atala koji je na tom položaju manje od mesec dana.

Atal nije uspeo da ih smiri nizom mera za koje demonstranti kažu da nisu ispunile njihove zahteve da proizvodnja hrane bude unosnija, lakša i pravednija, te današnjom blokadom koju nazivaju "opsadom Pariza" nastoje da dobiju više ustupaka Atalove vlade.

Vlada je najavila raspoređivanje 15.000 policajaca u regionu Pariza da bi sprečila demonstrante da uđu u grad. Policajci su poslati i da zaštite pariske aerodrome.

Protesti u Francuskoj su posledica globalne krize sa hranom koju je pogoršao rat Rusije u Ukrajini koja je veliki proizvođač.

Francuski poljoprivrednici tvrde da su poskupljenja đubriva, energije i drugog potrebnog ratarstvu i stočarstvu pojela njihove prihode, a nekima poljoprivredu čak učinila neodrživom.

Demonstranti tvrde i da je obilno subvencionisani poljoprivredni sektor u Francuskoj previše regulisan i pogođen uvozom hrane iz zemalja u kojima se poljoprivredni proizvođači imaju manje troškove i manje ograničenja.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT