Web Analytics
Voćari i povrtari traže da se obezbede sredstva za sezonske intervencije - BetaRS

Voćari i povrtari traže da se obezbede sredstva za sezonske intervencije

Ekonomija | 29.01.2024 | access_time 16:40
Voćari i povrtari traže da se obezbede sredstva za sezonske intervencije
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predstavnici udruženja voćara i povrtara predložili su danas, na sastanku sa predsednikom Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije, Marjanom Rističevićem, da se u sredstvima za podsticaje u budžetu za poljoprivredu izdvoji deo novca za sezonske intervencije, kada padnu cene.

U saopštenju sa sastanka, u kome su učestvovali predstavnici Saveza udruženja Srpska malina i Vilamet iz Arilja, Ekovoća iz Kraljeva i Zlatni Breg iz Nove Varoši, navedeno je da su voćari i povrtari ocenili da bi se finansijskim intervencijama sačuvala stabilnost i kontinuitet proizvodnje.

"Nezadovoljni smo i najavom da nećemo biti obuhvaćeni uvećanjem podsticaja po hektaru od 17.000 dinara, odnosno ukupno 35.000 dinara koji je predviđen samo za ratare", stoji u saopštenju.

Voćari i povrtari naveli su da ih, prilikom upisa parcela u e-agrar, poljopriredne savetodavne službe nisu upozorile da iz obradivih parcela izuzmu neobrađenu i zauzetu površinu zbog čega su neki kažnjeni stavlajnjem u pasivan status, pa neće moći da dobiju subvencije po hektaru.

Udruženja su predložila da se, umesto pasivnog statusa, gazdinstvima dozvoli prilika za ispravku, te da u buduće Uprava za agrarna plaćanja treba da uvede programe IACS-LPIS kojim bi se, prilikom obrade zahteva za isplatu, po automatizmu, izračunavala referentna površina poljoprivrednog zemljišta koja se obrađuje i na koju se isplaćuje podsticaj.

Oni su, kako je istaknuto, "izrazili želju" da ih na razgovor o problemima u poljoprivredi, posebno u voćarstvu i povrtarstvu, primi predsednik Srbije.

Teme