Web Analytics
Ruanda potpisala ugovor o kopanju litijuma sa rudarskim gigantom Rio Tintom - BetaRS

Ruanda potpisala ugovor o kopanju litijuma sa rudarskim gigantom Rio Tintom

Ekonomija | 29.01.2024 | access_time 21:50
Ruanda potpisala ugovor o kopanju litijuma sa rudarskim gigantom Rio Tintom
prt.scr youtube

Ruanda je potpisala sporazum sa rudarskim gigantom Rio Tinto za istraživanje i eksploataciju litijuma u ​​toj istočnoafričkoj zemlji, prenosi AFP.

Sporazum odražava vladine "napore da stimuliše i modernizuje rudarski sektor Ruande", rekla je izvršna direktorka državnog Ruandskog odbora za rudnike, naftu i gas Iamina Karitani.

Prošlog avgusta, Karitanijeva je rekla na rudarskoj konferenciji u Ruandi da je rudarski sektor u zemlji "na pravom putu" da dostigne cilj od milijardu dolara prihoda u 2023. godini. Posebno je bila zadovoljna što je sektor doživeo "značajan porast proizvodnje kalaja, tantala i volframa, zlata, dragog kamenja i litijuma, čime je ostvaren rast prihoda od 45,6 odsto".

Australijska kompanija je "zadovoljna partnerstvom sa vladom Ruande i iskorištavanjem svog globalnog iskustva kako bi ubrzala potragu za primarnim nalazištima litijuma u ​​zapadnoj provinciji Ruande", rekao je globalni šef spoljnih poslova u Rio Tintu Lorens Dešambenoa.

Litijum je neophodan materijal u proizvodnji baterija koje se koriste u električnim automobilima, pametnim telefonima i drugim elektronskim uređajima.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT