Web Analytics
Anketa: Oko 75, 5 odsto ispitanih podržava neku vrstu vojne obuke u Hrvatskoj - BetaRS

Anketa: Oko 75, 5 odsto ispitanih podržava neku vrstu vojne obuke u Hrvatskoj

Region | 29.01.2024 | access_time 22:25
Anketa: Oko 75, 5 odsto ispitanih podržava neku vrstu vojne obuke u Hrvatskoj
BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Više od 75 odsto ispitanih podržava uvođenje nekog oblika vojne obuke u Hrvatskoj, pokazala je je najnovija anketa koju je večeras objavila Hrvatska radiotelevizija (HRT).


I dok neki vid vojne obaveze podržava 75,5 odsto ispitanih, njih nešto više od 20 odsto ne podržava, a četiri odsto je odgovorilo da ne zna.

Kao razlog za otvaranje rasprave o uvođenju vojne obuke, oko 61 osto ispitanih navelo je pogoršano bezbednosno stanje i sukobi u svetu, a njih oko 20,5 odsto smatra da je reč o predizbornoj kampanji u Hrvatskoj.

Oko 5,5 odsto ispitanih misli da je razlog naoružavanje Srbije i uvođenje vojne obaveze u toj zemlji, prenela je HRT.

Istraživanje HRejtinga na uzorku od 1.000 ispitanika provedeno je od 24. do 26. januara s mogućnošću greške od +/-3,04 odsto i nivo pouzdanosti od 95 odsto.

Gotovo 54 odsto ispitanih odgovorilo je da vojnu obuku treba uvesti za muškarce, a 14 odsto da treba da bude obavezna i za muškarce i za žene.

Što se tiče dužine vojne obuke, najviše ispitanih, njih oko 45 odsto smatra da ona treba da traje šest meseci, a njih 30 odsto tri meseca. Za godinu dana obuke izjasnilo se njih 15 odsto.

Više od 30 odsto ispitanih misli da je vojna obuka dobra za odrastanje i izgradnju karaktera, a oko 24 odsto za nacionalnu bezbednost.

Među razlozima protiv vojne obaveze, najviše njih je navelo da treba da postoji sloboda izbora i mogućnosti priziva savesti, a zatom da je profesionalna vojska efikasnija, da je služenje besmisleno maltretiranje mladih i nepotreban trošak.

Deset odsto smatra da je članstvo Hrvatske u NATO dovoljna zaštita.

Teme