Web Analytics
Otkriveno naselje staro 5.000 godina na teritoriji opštine Rača - BetaRS

Otkriveno naselje staro 5.000 godina na teritoriji opštine Rača

Društvo | 30.01.2024 | access_time 11:15
Otkriveno naselje staro 5.000 godina na teritoriji opštine Rača
Foto: Screenshot/YouTube

Na mestu rođenja vožda Karađorda otkriven je sistem naselja i utvrđenja iz bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba, piše portal Radio-televizije Kragujevac.

Do otkrića se došlo tokom prve dve faze arheoloških istraživanja, u sklopu priprema za izgradnju autoputa "Karađorđe".

Nova arheološka otkrića na teritoriji opštine Rača, pokazala su skriveni sistem naselja star 5.000 godina.

U gustim šumadijskim šumama hrasta i lipe pojavila se mreža praistorijskih naselja iz bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba.

Istraživanja obavljena na lokalitetima Viševac Gradište i Đureva Glavica, korišćenjem nasavremenijih metoda uključujući i lasersko skeniranje iz vazduha, pokazala su prisustvo značajnih radova na odbrambenom sistemu u vidu podizanja kamenih bedema i sečenja stenske podloge.

Artefakti pronađeni na lokalitetu koji uključuje veliki broj alata za obradu tekstila i kože ukazuju na specijalizaciju ka proizvodnji tog veoma vrednog resursa u praistoriji.

Ukrasi na posudama ukazuju da je populacija tog naselja bila poznata kao Vučedolska kultura, prenosi RTK.

Samo na teritoriji opštine Rača zabeležno je više od 50 arheoloških lokaliteta na veoma malom prostoru, uključujući starčevačke lokalitete – najstarije zemljoradničke kulture na ovim prostorima, koji se javljaju između sedmog i šestog milenijuma pre nove ere, uključujući lokalitete većih dimenzija poput lokaliteta u Borcima.


Teme