Web Analytics
Erste banka i Srpska fondacija za preduzetništvo podržavaju početnike u poslovanju - BetaRS

Erste banka i Srpska fondacija za preduzetništvo podržavaju početnike u poslovanju

Ekonomija | Izvor: Beta | 30.01.2024 | access_time 13:35
Erste banka i Srpska fondacija za preduzetništvo podržavaju početnike u poslovanju
BETAPHOTO/Olaf&McAteer Office/Erste Banka
Erste banka danas je potpisala ugovor sa Srpskom fondacijom za preduzetništvo (SEF) i time se uključila u njen program koji za cilj ima da početnicima u poslovanju i novoosnovanim preduzetnicima i privrednim društvima omogući pristup finansiranju i priliku da dobiju bespovratnih sredstava posle otplate kredita.

"Ovaj ugovor sa SEF-om odražava našu duboku posvećenost podršci početnicima u poslovanju u Srbiji. Izuzetno smo ponosni na sve ono što smo do sada uradili u ovoj oblasti kroz naš program Korak po korak, a ovo partnerstvo će nam pomoći u ostvarivanju naše misije da finansiranje bude dostupno svima", izjavila je predsednica Izvršnog odbora Erste banke Jasna Terzić.

Istakla je da je za početnike važno da imaju dobru i održivu ideju, ali je jednako važno da veruju u sebe i da neko veruje u njih.

"Stoga smo mi tu da im budemo vetar u leđa, podrška koja će im omogućiti da rastu i razvijaju se", kazala je Terzić.

Kako je objasnila, zahvaljujući SEF-u će Erste banka imati posebne uslove kreditiranja, koji između ostalog podrazumevaju pravo na bespovratni grant u iznosu od 20 odsto od odobrenog kredita ukoliko klijenti uredno izmire sve obaveze.

"Veliko nam je zadovoljstvo da se Erste banka priključila programu SEF-a za podršku početnicima u poslovanju. SEF su osnovali Nemačka razvojna banka (KfW) i Privredna komora Srbije na inicijativu Vlade Srbije i Nemačke, sa ciljem olakšavanja pristupa finansijskim sredstvima početnicima u poslovanju, mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i registrovanim poljoprivrednicima", rekao je upravitelj SEF fondacije u Srbiji Aleksandar Grabovac.

Cilj te fondacije je, dodao je, da doprinosi održivom razvoju u Srbiji kroz ohrabivanje poslovnih banaka da podrže početnike u poslovanju, kako bi zajednički podstakli rast samozapošljavanja i ukupnog nivoa zaposlenosti.

"Erste banka, sa svojim bogatim iskustvom u finansiranju start-up klijenata, prirodan je partner SEF-a u relizaciji ovog programa podrške početnicima u poslovanju, koji je finansirala Vlada Nemačke posredstvom KfW-a putem granta odobrenog SEF-u", rekao je Grabovac.

Korisnici kreditne podrške mogu biti pravna lica, preduzetnici, ili poljoprivredna gazdinstva upisani u odgovarajući registar u periodu do 24 meseca pre podnošenja zahteva za kredit.

Ovaj program obuhvata kredite za likvidnost, za obrtna sredstva, za trajna obrtna sredstva i investicione kredite. U sklopu zahteva za odobravanje kredita početnici u poslovanju treba da podnesu i Biznis plan.

Erste banka je kroz program Korak po korak od 2017. godine do sada podržala 545 početnika u poslovanju ukupnim iznosom od preko pet miliona evra. Osim finansijske podrške kroz taj program početnicima u poslovanju pruženo je skoro 6.000 sati podrške u vidu mentorstva i edukacije.

Teme