Web Analytics
EEA: Troškovi industrjiskog zagađenja vazduha za 10 godina smanjeni za trećinu - BetaRS

EEA: Troškovi industrjiskog zagađenja vazduha za 10 godina smanjeni za trećinu

Životna sredina | Izvor: Beta | 30.01.2024 | access_time 15:45
EEA: Troškovi industrjiskog zagađenja vazduha za 10 godina smanjeni za trećinu

Troškovi izazvani zagađenjem vazduha iz velikih evropskih industrijskih postrojenja smanjeni su za 33 odsto tokom prethodne decenije, a najveći deo smanjenja ostvaren je u energetskom sektoru, pokazuje analiza Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Prosečni troškovi zagađenja vazduha koje izazivaju najveći industrijski objekti su i dalje veliki, između 268 i 428 milijardi evra godišnje, saopštila je EEA.

Ti troškovi su 2021. godine iznosili oko dva odsto bruto društvenog proizvoda EU, pokazuju rezultati studije kojom je obuhvaćno oko 10.000 najvećih postrojenja.

Polovinu ukupne štete prouzrokovao je samo jedan odsto (107) industrijskih objekata koji najviše zagađuju vazduh, od kojih su mnoge termoelektrane.

Prvih pet država EU u kojima se nalaze objekti koji su 2021. uzrokovali najveće troškove bile su Nemačka, Poljska, Italija, Francuska i Španija.
 
“Gotovo 80 odsto smanjenja ukupnih eksternih troškova tokom prethodne decenije dogodilo se u energetskom sektoru (termoelektrane koje proizvode električnu i toplotnu energiju). Ovo je ostvareno uspešnom primenom najboljih dostupnih tehnika u tom sektoru i prelaskom na goriva koja manje zagađuju i koja su manje ugljenično intenzivna, vođenim ekološkim i klimatskim politikama”, navodi se u izveštaju EEA.

Evropska agencija je ocenila da industrijsko zagađenje vazduha i dalje izaziva veliku štetu po životnu sredinu, klimu i zdravlje ljudi, ali da je evropska industrija postigla značajan napredak u smanjenju svog uticaja.



Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina