Web Analytics
Kurti: Ne može se pregovarati o zabrani dinara na Kosovu - BetaRS

Kurti: Ne može se pregovarati o zabrani dinara na Kosovu

Kosovo | 31.01.2024 | access_time 13:50
Kurti: Ne može se pregovarati o zabrani dinara na Kosovu
Foto: Beta/Emil Vaš

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas, povodom najave zabrane upotrebe dinara na Kosovu, da su odluke Centralne banke Kosova (CBK) nezavisne, da CBK samo radi svoj posao, te da se o njenim odlukama ne može pregovarati.

Kurti je, nakon odavanja počasti jednom od komandanata bivše oslobodilačke vojske Kosova Zahiru Pajazitiju, novinarima potvrdio da se o odluci Centralne banke Kosova (CBK) o valuti za gotovinska plaćanja, ne može pregovarati.

On nije govorio o zahtevima međunarodne zajednice da se odloži izvršenje pravilnika CBK, prema kojoj bi od 1. februara trebalo da u gotovinskom plaćanju evro bude jedino sredstvo plaćanja na Kosovu.

"U četiri opštine na severu postoje četiri filijale banaka i postoji 15 nebankarskih finansijskih institucija u koje se mogu slati doznake i uplate i gde se sve one primaju u evrima. Evro je valuta koja nam dolazi iz EU, ne govorimo nikome da dobijemo albanski lek ili novu dardansku valutu sa Kosova, već evro, evro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine, definisano na jasan način na Kosovu, a to nije pitanje o kojem se može pregovarati", naglasio je Kurti.

On je naglasio da su propisi koje je donela CBK u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Odluke Centralne banke Kosova su nezavisne odluke, jer je CBK nezavisna institucija, pravila koja donose, propisi koje usvajaju su u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonom i verujem da moramo ostaviti CBK i guvernera Ahmeta Ismailija da na miru rade svoj posao, jer je zaslužio poverenje Skupštine", rekao je Kurti.

Kazao je da time Kosovo ne želi nikoga da kazni, "već samo da uvede zakonitost, ustavnost i regularnost, čak i na severu i svuda gde ima Srba na Kosovu", za koje je naveo da su zajednica koja ima njega kao premijera i Ahmeta Ismailija kao guvernera.

"Velika većina njih ima bankovne račune u bankama Kosova, a ako nemaju, mogu da otvore tekući račun i besplatno ga održavaju", rekao je Kurti.

 

Osmani: Za dva dana biće postignut dogovor o valuti za gotovinsko plaćanje

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da će za dva dana biti postignut dogovor o primeni odluke Centralna banke Kosova (CBK) o jedinstvenoj valuti za gotovinsko plaćanje Kosovo, te da će u vezi sa tim biti izdato saopštenje za javnost.

Ona je medijima prenela da se, na sastanku sa emisarom Evropske unije za dijalog Kosovo i Srbije Miroslavom Lajčakom, nije razgovaralo o uredbi Centralne banke Kosova (CBK), prema kojoj će se sva plaćanja na Kosovu, od 1. februara, obavljati samo u evrima.

"Ja sam za punu primenu i ne samo na papiru, a svi znaju da je za punu implementaciju potrebna podrška saveznika. Diskusija je i dalje u toku i uverena sam da će se naći rešenje koje će omogućiti da se naš Ustav primeni", rekla je Osmani.

Ona je dodala da se razgovara o nizu opcija.

Osmani je rekla da saveznici Prištine nisu protiv Ustava Kosova i kazala je da je šteta što ta odluka i odredba Ustava Kosova do sada nije primenjena, kao i da je u ovom slučaju CBK samo radila svoj posao.

Teme