Web Analytics
Evropski farmeri i dalje blokiraju saobraćaj, EK predložila pomoć - BetaRS

Evropski farmeri i dalje blokiraju saobraćaj, EK predložila pomoć

Ekonomija | 31.01.2024 | access_time 14:30
Evropski farmeri i dalje blokiraju saobraćaj, EK predložila pomoć
AP Photo/Thibault Camus

Poljoprivrednici su danas blokirali autoputeve u Belgiji, Francuskoj i Italiji zahtevajući od zvaničnika EU u Briselu bolje cene za svoje proizvode i manje birokratskih smetnji za rad.

Evropska komisija (EK) objavila je planove o zaštiti poljoprivrednika od jeftinog izvoza iz Ukrajine, koji dozvoljavaju poljoprivrednicima da koriste delove zemljišta, koji se do sada nisu obrađivali iz ekoloških razloga.

Planove treba da odobre države članice i Evropski parlament (EP) ali ipak predstavljaju simobolični, iznenada napravljen ustupak.

"Samo bih želeo da ih uverim da činimo sve što je u našoj moći da čujemo šta zabrinjava poljoprivrednike. Mislim da se trenutno bavimo dvema veoma važnim temama za njih", rekao je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Belgijski poljoprivrednici pridružili su se pre tri dana protestima poljoprivrednika u Francuskoj i Nemačkoj. Od juče se protesti održavaju i u Španiji.

Evropski poljoprivrednici bore se protiv deregulacije tržišta, odnosno traže da se smanji uvoz poljoprivrednih proizvodi iz trećih zemalja, zbog toga što se nabavljaju po veoma niskim cenama i tako obaraju cenu dobara proizvedenih u državama EU.

Po nekoliko stotina traktora blokiralo je saobraćaj u Berlinu, Parizu, Briselu i Rimu što je pogodilo milione stanovnika. Poljoprivrednici planiraju i da protestuju ispred sedišta EU tokom samita koji će biti održan sutra.

Uprkos široko rasprostranjenim neprijatnostima koje donose, vlada premijera Aleksandra de Kroa veoma se oprezno odnosi prema protestima, koji su uglavnom mirni.

"Važno je da ih slušamo. Poljoprivrednici se suočavaju sa ogromnim izazovima", rekao je De Kro.

Belgija trenutno predsedava EU, a De Kro je rekao da će se pozabaviti tim pitanjem tokom sutrašnjeg samita čija će glavna tema biti pružanje pomoći Ukrajini.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT