Web Analytics
Kineska inženjerska firma CCMC dobro posluje u Srbiji - BetaRS

Kineska inženjerska firma CCMC dobro posluje u Srbiji

Ekonomija | 31.01.2024 | access_time 14:35
Kineska inženjerska firma CCMC dobro posluje u Srbiji
Foto: CCMC

Kineska inženjerska kompanija za ugljenokope (China Coal Mine Construction Group -CCMC) pokazala je dobre rezultate pošto je oborila niz novih rekorda u mesečnoj dubini iskopavanja rudarskih okana u okviru projekta koji je realizovala u Srbiji 2023. godine, što ukazuje na visok kvalitet kompanije, efikasnost njenih usluga i vrhunsku tehnološku osposobljenost u globalnom sektoru inženjeringa, piše Sinhua.

Rudnik Čukaru Peki, veliki novi rudnik bakra i zlata u blizini grada Bora u Srbiji, od 2021. godine razvija i njime upravlja kineska rudarska kompanija Ziđin. CCMC je 2022. godine pobedio na tenderu za projekat rudarenja na dubini od tri hiljade metara u rudniku Čukaru Peki.

Među tri okna, dva proizvodna okna dostići će dubinu od 1.343 metra, oba prečnika po 7 metara. Servisno okno će dostići dubinu od 1.245 metara, sa prečnikom od 10 metara. Kopanje okna u dubinu od preko hiljadu metara dugo je predstavljalo veliki inženjerski izazov. Ono što ga čini još težim je to što je projekat podložan značajnim geografskim ograničenjima, kao što su napuknuti slojevi stena i neočekivano visoki nivoi podzemnih voda.

Iskopavanje tako dubokih rudarskih okana uz pomenute izazove zahteva inovaciju, stručnost i oprez. CCMC je posvećena odgovornom pristupu, traženju i izvođenju najboljih mogućih rešenja. Tim je takođe koristio naprednu mehaničku opremu, uključujući vitla za bušenje velikih razmera, centralnu rotirajuću mašinu za hvatanje kamenja i hidraulične kišobranske bušilice, kako bi smanjio intenzitet rada i bezbednosne rizike, kao i da bi obezbedio kvalitet i efikasnost, zbog čega kompanija može da sedmostruko da premaši 100 metara dubine mesečno.

CCMC je poslednjih godina posvećena istraživanju inostranih tržišta. Sa prednostima u osnovnim tehnologijama, preduzela je niz projekata u zemljama kao što su Turska, Indija, Pakistan, Uzbekistan, Zambija, Vijetnam i Laos.

Kada je reč o strategiji za inostranstvo, Sun Sueđun, predsednik kompanije, rekao je da će kompanija aktivno učestvovati u izgradnji energetske infrastrukture u partnerskim zemljama Pojasa i puta.

Teme