Web Analytics
Južna Afrika: Izrael ignoriše mere koje su mu naložile Ujedinjene nacije - BetaRS

Južna Afrika: Izrael ignoriše mere koje su mu naložile Ujedinjene nacije

Svet | Izvor: Beta-AP | 31.01.2024 | access_time 21:25
Južna Afrika: Izrael ignoriše mere koje su mu naložile Ujedinjene nacije
Ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor je danas izjavila da Izrael ignoriše obavezujuću odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) i da je za nekoliko dana u Gazi ubio stotine civila.

Ona je pitala zašto po tužbi Južne Afrike protiv Izraela za genocid nad Palestincima pred MKS nije izdat nalog za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Pandor je, ne govoreći o detaljima, navela da će Južna Afrika "predložiti druge mere globalnoj zajednici" da bi se Izrael sprečio da ubija civile u Gazi.

"Govoreći pošteno, smatram da su odluka suda ignorisane. Stotine ljudi su ubijene u poslednja tri-četiri dana. Jasno je da Izrael veruje da ima dozvolu da radi kako hoće", rekla je ministarka.

Najviši sud Ujedinjenih nacija je na samom početku postupka po tužbi Južne Afrike odmah doneo odluku kojom je naložio Izraelu da smesta učini sve što može da spreči ubijanje, uništavanje i bilo koje akte genocida nad Palestincima u Pojasu Gaze, ali nije naređen prekid vatre.

Sud je naložio i da Izrael hitno dostavi osnovnu humanitarnu pomoć u Gazu, a i da u roku od mesec dana podnese izveštaj o svemu preduzetom, odnosno da li se pridržavao odluke suda. To je tek prva odluka u procesu Južne Afrike protiv Izraela koji bi mogao trajati mesecima ili i duže od toga.

Uprkos obavezujućoj odluci Suda Izrael je nastavio vojnu operaciju u Gazi koju vodi, kao što je više puta rekao, "radi uništenja Hamasa".

Ministarstvo zdravlja Gaze kojim upravlja Hamas, danas je saopštilo da je u prethodna 24 sata ubijeno 150 ljudi, čime se broj ubijenih u napadima Izraela od početka rata povećao na više od 26.700.

Južnoafrička ministarka Pandor je još rekla da svet ne čini ništa da zaštiti civile u Gazi, te da je takvo ponašanje doprinelo genocidu u Ruandi 1994. godine, kada je ubijeno više od 800.000 ljudi.

"Dozvoljavamo da se ovo ponovi, pred našim očima, na našim TV ekranima", rekla je Pandor.

Odluka suda je obavezujuća za Izrael kojem bi Ujedinjene nacije mogle da uvedu sankcije ako se utvrdi da je krši, iako bi SAD, bliski saveznik Tel Aviva, mogle staviti veto na sve sankcije.

Netanjahu je rekao da će Izrael "nastaviti da čini ono što je neophodno da odbrani zemlju i narod".

Izraelska agresija na Gazu počela je pošto što su borci predvođeni Hamasom iz Gaze upali u Izrael i ubili više od 1.200 ljudi, a oko 250 oteli. Od toga je oko 130 talaca i dalje u Gazi, pod napadom Izraela.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika