Web Analytics
Počela izrada Plana kvaliteta vazduha u Novom Pazaru - BetaRS

Počela izrada Plana kvaliteta vazduha u Novom Pazaru

Životna sredina | Izvor: Beta | 01.02.2024 | access_time 14:15
Počela izrada Plana kvaliteta vazduha u Novom Pazaru
Predstavnik Gradske uprave Novog Pazara Rastko Arsenijević je danas rekao da je pre nekoliko dana počela izrada Plana kvaliteta vazduha u tom gradu i da će trajati devet meseci.

Grad Novi Pazar je taj posao poverio organizaciji "Dvoper" iz Beograda koja se bavi zaštitom životne sredine i održivim razvojem.

Arsenijević koji je za to zadužen u Odeljenju Gradske uprave za zaštitu životne sredine, izjavio je za Radio Sto plus da su posle administrativnih procedura usledili prikupljanje podataka i analiza stanja.

"Ugovor je potpisan, krenulo se s radom i firma kojoj je poveren posao, ima rok do 22. septembra da izradi plan, a mi ćemo pratiti dinamiku celog posla", rekao je Arsenijević.

Plan kvaliteta vazduha Novog Pazara bi trebalo da sadrži podatke o području povećanog zagađenja vazduha, vrstama i stepenu zagađenja, izvorima, kao i analizu situacije i faktora koji utiči na pojavu prekoračenja zagađenja.

U njemu bi trebalo da se navedu sve postojeće mere za poboljšanje kvaliteta vazduha i one koje treba dugoročno preduzeti, kao i koji su organi nadležne za njihovo sprovođenje.

Novi Pazar je jedan od gradova Srbije s najzagađenijim vazduhom: tokom januara vazduh u Novom Pazaru je bio prihvatljivog kvaliteta samo četiri dana, a 27 je bio prekomerno zagađen suspendovanim česticama PM10.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina