Web Analytics
Zelenska poziva zapadne saveznike da prisile Rusiju da vrati odvedenu ukrajinsku decu - BetaRS

Zelenska poziva zapadne saveznike da prisile Rusiju da vrati odvedenu ukrajinsku decu

Svet | 01.02.2024 | access_time 21:05
Zelenska poziva zapadne saveznike da prisile Rusiju da vrati odvedenu ukrajinsku decu
prt.scr youtube

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska pozvala je danas zapadne saveznike Kijeva da primoraju Moskvu da vrati ukrajinsku decu odvedenu u Rusiju tokom rata, rekavši da vreme nije na strani djece.

Ona je to izjavila u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Rigi, gdje je bila sudomaćin konferencije pod nazivom "Ruski rat protiv dece". Zelenska je rekla da Ukrajina radi sa zapadnim saveznicima na razvoju pravnih mehanizama za pritisak na Moskvu da pusti decu.

Prema službenim ukrajinskim podacima, više od 19.500 dece nelegalno je odvedeno i poslano u Rusiju otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju u februaru 2022. godine. Zelenska je upozorila da Rusija ubrzava proces usvajanja i da što su duže tamo, to je dublji uticaj na njihove živote.

Prema podacima koje je 14. januara izneo ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinets od početka invazije Rusije na Ukrajinu vraćeno je samo 517 dece od oko njih 20.000 koliko se smatra da je odvedeno u Rusiju.

Međunarodni krivični sud u Hagu prošle je godine izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i poverenice za decu Lvove-Belove, optužujući ih za deportaciju ukrajinske dece u Rusiju što je prema međunarodnom zakonodavstvu ratni zločin.

Zelenska je decu koja su progovorila nazvala "važnim svedocima" i rekla da su njihove priče "dokazi" zločina Rusije.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika