Web Analytics
Vujović za Betu: Vučić se preigrao, više mu niko ne veruje - BetaRS

Vujović za Betu: Vučić se preigrao, više mu niko ne veruje

Politika | 02.02.2024 | access_time 15:20
Vujović za Betu: Vučić se preigrao, više mu niko ne veruje
Foto: YTPrintScreen

Bivši diplomata Nebojša Vujović izjavio je danas da je ukidanje dinara i privremenih opštinskih organa na Kosovu i Metohiji u skladu s Ohridskom mapom puta koju je prošle godine prihvatio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vujović je agenciji Beta kazao da je predsednik Vučić s velikim zakašnjenjem odlučio da se obrati Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Vučić se zaigrao i preigrao prihvativši sve stavke iz Briselskih i Ohridskog sporazuma. On je celo Kosovo predao albanskim kosovskim institucijama i sada je besmisleno da traži pomoć od Saveta bezbednosti. Uostalom, Vašington neće dozvoliti sednicu na temu Kosova uoči američkih predsedničkih i evropskih parlamentarnih izbora, kao i zbog situacije u Ukrajini i na Bliskom istoku", ocenio je Vujović.

Prema njegovim rečima, nakon ukidanja dinara i najverovatnije zabrane rada privremenim opštinskim organima na Kosovu koje imenuje Vlada Srbije, uslediće i potpuna integracija srpskog zdravstva i školstva u kosovski sistem.

"Osim toga, sve srpske firme sa severa Kosova moraće da se preregistruju u kosovskoj agenciji za privredne registre. Država Srbija će, zbog pogrešne Vučićeve politike, u narednih nekoliko meseci potpuno nestati s Kosova", kazao je bivši diplomata.

Dodao je da je Vučić potpuno izgubio kredibilitet i na domaćoj i na međunarodnoj političkoj sceni i da mu više niko ne veruje ni među Srbima na Kosovu.

"Posle tragičnih događaja u Banjskoj 24. septembra i izborne krađe 17. decembra, ogromne korupcije i otkrivanja skajp aplikacije u kojoj se svedočilo o povezanosti vrha vlasti s kriminalnim krugovima, Vučić je višestruko ucenjen čovek. On sada, da bi sačuvao svoju poziciju, mora da igra po taktu muzike Aljbina Kurtija i Zapada, a 8. februara će u Evropskom parlamentu biti neprijatno poliven hladnom vodom", naglasio je Vujović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u ponedeljak podneti zahtev za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

On je kazao da su svi potpisani sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine podrazumevali pravo Republike Srbije da finansira određene aktivnosti – zdravstvo, školstvo i penzije za srpsko stanovništvo.

Teme