Web Analytics
Zavetnici pozdravili odluku državnog vrha da traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN - BetaRS

Zavetnici pozdravili odluku državnog vrha da traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Politika | 02.02.2024 | access_time 16:15
Zavetnici pozdravili odluku državnog vrha da traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN
BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS

Stranka Zavetnici pozdravila je odluku državnog rukovodstva Srbije da uputi zahtev za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) povodom današnje akcije Kosovske policije u institucijama u srpskim sredinama i ukidanja dinara kao platežnog sredstva.

Tokom današnjeg obraćanja javnosti u Beogradu, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će predstavnik Srbije pri UN u ponedeljak podneti pisani zahtev za održavanje hitne sednice SB UN o situaciji na Kosovu.

"Najnoviji upadi Kurtijeve policije u srpske institucije, ukidanje dinara i nasilno ukljanjanje srpskih tragova u pokrajini svedoče o rešenosti albanskih separatista da što pre dovrše proces proterivanja i etničkog čišćenja Srba sa Kosmeta", naveli su Zavetnici u saopštenju.

Zavetnici su ocenili da takva situacija nalaže neposredno izjašnjavanje najvišeg tela UN o postupcima režima u Prištini, koji se, kako tvrde, u skladu sa Konvencijom UN iz 1948. godine "mogu okarakterisati kao elementi genocida".

Stranka je pozvala državno rukovodstvo da na predstojećoj sednici SB insistira na povratku Rezoluciji 1244 i hitnim merama za zaštitu života i bezbednosti Srba u pokrajini.

Ocenili su da je zbog toga, Srbiji u ovim trenucima neophodna konsolidacija svih državotvornih i nacionalnih snaga.

"Zbog pritisaka koji postoje spolja, probriselski lobiji i albanski proksiji traže svaku pukotinu na političkoj sceni Srbije da od nje naprave 'rupu' ili po mogućnosti čitav 'krater', kako bi generisali duboku krizu u našoj državi. U takvoj situaciji je insistiranje na dubokim podelama, i sujetama, luksuz koji sebi ne smemo da priuštimo", ukazuje se u saopštenju.

Teme