Web Analytics
Netanjahu: Izrael neće pristati na svaki dogovor o razmeni talaca i zarobljenika - BetaRS

Netanjahu: Izrael neće pristati na svaki dogovor o razmeni talaca i zarobljenika

Politika | 04.02.2024 | access_time 16:25
Netanjahu: Izrael neće pristati na svaki dogovor o razmeni talaca i zarobljenika
FOTO: AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Izrael neće pristati na svaki dogovor, niti po svaku cenu, misleći na potencijalnu razmenu izraelskih taoca zatočenih u Gazi za palestinske zatvorenike.

On je ponovio da nisu istiniti izveštaji u medijima o pristanku na oslobađanje "velikog broja terorista".

Netanjahu je to rekao na početku sednice svoje vlade u Tel Avivu, u vreme kada se očekuje odgovor palestinskog islamističkog Hamasa na predlog o uspostavljanju primirja u ratu u Gazi, sačinjen u Parizu.

"Želim da budem jasan o našoj politici, osnovni cilj je pre svega eliminacija Hamasa", rekao je izraelski lider.

On je takođe izneo tri uslova da se to desi, uništenje preostalih bataljona Hamasa, od kojih je navodno 17 od ukupno 24 poraženo, operacije čišćenja terena što izraelska vojska (IDF) postiže upadima na severu i centralnom delu Pojasa Gaze, kao i neutralizacija mreže podzemnih tunela "hamasovaca", što zahteva više vremena.

Netanjahu je naglasio da Izrael neće okončati rat dok svi ti ciljevi ne budu postignuti. Osim eliminacije Hamasa, naveo je "vraćanje svih talaca i osiguranje da Gaza nikada više ne predstavlja pretnju po Izrael", preneli su izraelski mediji.

Premijer Izraela je govorio i o odnosima sa SAD, rekavši da se "duboko poštuje podršku" administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena od početka rata i naveo da pod tim podrazumeva isporuke oružja, podršku u međunarodnim telima i razmeštanje američkih snaga u regionu.

"To ne znači da nemamo nesporazume, ali smo do sada uspevali da ih prevaziđemo odlučnim i razmotrenim odlukama", rekao je Netanjahu odgovarajući tako na izjavu izraelskog ministra nacionalne bezbednosti Itamara Ben Gvira, koji je ocenio da bi podrška Izraelu bila veća da je na vlasti u SAD Donald Tramp.

"Želim da kažem iz mog iskustva, ključ je znati kako manevrisati, reći 'da' kada je moguće, reći 'ne' kada je neophodno", rekao je Netanjahu i dodao daće Izrael kao suverena zemlja donositi odluke sam, čak i slučajevama kada nema sporazuma sa "američkim prijateljima."

Na diplomatskom frontu u toku su pregovori o postizanju drugog primirja dužeg od jedne nedelje, kakvo je krajem novembra omogućilo oslobađanje stotinu talaca držanih u Gazi u zamenu za Palestince koje je pritvorio Izrael.

Prema izvoru Hamasa nov predlog prvobitno predviđa šestonedeljeno primirje, uz oslobađamje 200 do 300 Palestinaca zatočenih u Izraelu, u zamenu za 35 do 40 izraelskih talaca koji se nalaze u Gazi i kojih je ukupno više od 130, prenele su agencije.

Teme