Web Analytics
Blinken danas na Bliskom istoku da bi podstakao primirje između Izraela i Hamasa - BetaRS

Blinken danas na Bliskom istoku da bi podstakao primirje između Izraela i Hamasa

Svet | 05.02.2024 | access_time 08:50
Blinken danas na Bliskom istoku da bi podstakao primirje između Izraela i Hamasa
AP Photo/Mark Schiefelbein

Šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony) danas stiže na Bliski istok da podstakne primirje između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, gde su nastavljeni sukobi i bombardovanja.

Kako rat u sredu ulazi u peti mesec, izraelska vojska je sinoć saopštila da je bombardovala Kan Junis, na jugu palestinske teritorije na kojoj se navodno kriju lideri palestinskog islamističkog pokreta.

Na diplomatskom frontu, nastavljaju se pregovori o postizanju drugog primirja, posle prekida vatre od nedelju dana krajem novembra. Nekoliko desetina talaca držanih u Gazi je tada razmenjeno za Palestince koje drži Izrael.

Oko 250 ljudi kidnapovano je 7. oktobra, prema Izraelu, a 132 taoca se i dalje drže u Gazi. Među njima, 27 se smatra mrtvima.

Blinken, čija zemlja je glavni saveznik Izraela, očekuje se danas u Saudijskoj Arabiji, i to je prva stanica njegovog petog putovanja u region od početka rata.

Šef američke diplomatije će posetiti i Katar, Egipat, Izrael i okupiranu Zapadnu obalu.

Rat između Izraela i Hamasa pokrenut je 7. oktobra napadom palestinskog islamističkog pokreta na tlo Izraela. Prema podacima Izraela, u tom danu je ubijeno više od 1.160 ljudi, od kojih su većina bili civili.

Prema podacima Hamasa, 27.365 Palestinaca, ogromna većina žena i dece, ubijeno je u Pojasu Gaze u izraelskom bombardovanju i njegovim vojnim operacijama.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika