Web Analytics
Za samo tri dana 1.000 migranata stiglo na Kanarska ostrva - BetaRS

Za samo tri dana 1.000 migranata stiglo na Kanarska ostrva

Migranti | Izvor: Beta-AP | 05.02.2024 | access_time 17:30
Za samo tri dana 1.000 migranata stiglo na Kanarska ostrva

Više od 1.000 migranata iz podsaharske Afrike stiglo je na Kanarska ostrva u 18 čamaca za prethodna tri dana, saopštila je danas Spasilačka služba Španije.

Na Kanarima koji su uz severozapadnu obalu Afrike poslednjih nedelja naglo skače broj migranata u pokušaju da se odatle mognu Evrope. Vlasti su saopštile da je samo u januaru tamo prispelo 7.270 migranata.

Većina čamaca s migrantima isplovljava iz Mauritanije. Tu zemlju će u četvrtak posetiti premijer Španije Pedro Sančez i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen da bi podstakli vlasti da zaustave odlaske.

Španija i EU imaju sporazum o saradnji sa Mauritanijom i susednim Senegalom za smanjenje broja migranata koji stižu na španska ostrva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije je ranije saopštilo da je prošle godine na Kanarska ostrva stiglo ukupno 55.618 migranata, što je gotovo duplo više nego prethodne godine.

Španska neprofitna organizacija "Kaminado Fronteras" je rekla da je prošle godine više od 6.600 migranta izgubilo živote pokušavajući da morem stignu u Španiju, što je takođe duplo više u odnosu na 2022. godinu.

Teme